1.017
4

Freelance journalist/fotograaf

Peter Edel (1959) is freelance journalist/fotograaf en woont in Istanbul. Zijn artikelen en foto's zijn onder andere verschenen in de Engelstalige Turkse krant TodaysZaman. Ook is Peter Edel schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen, 2012).

Turks tukkie

Krijgt Turkije de 'siësta' in 2015 cadeau? 

Veel landen rond de Middellandse Zee kennen het gebruik om in de vroege middaguren een slaapje te doen. Hoge temperaturen hebben daar veel mee te maken, maar niet alles, want het is ook cultuurbepaald.

Uit onderzoek blijkt dat de ‘siësta’ goed is voor de gezondheid. Het zou de kans op sterven aan hartziekten met 37 procent verlagen en de mens zelfs slimmer maken.

In tegenstelling tot buurland Griekenland, waar in de vroege middag velen het bed induiken en de winkels gesloten zijn, kent Turkije geen siësta. Althans niet officieel, want in de praktijk grijpen veel Turken iedere kans om een tukkie te doen, vooral als de dag op zijn heetst is. In het park, in de auto, in de bus, op het werk, waar dan ook.

Soms zegt het beeld meer dan het woord. Daarom deze keer een artikel in de vorm van een serie foto’s over het middagslaapje in Turkije.

En bij deze nieuwjaarsspecial horen natuurlijk de beste wensen voor 2015.Laatste publicatie van PeterEdel

  • De diepte van de Bosporus

    een politieke biografie van Turkije

    2012


Geef een reactie

Laatste reacties (4)