157
6

Presentator 'De Heer Ontwaakt' (radio2)

Presentator van het ochtendprogramma 'De Heer Ontwaakt' (Vara/Radio2)

Tussen twee golfplaten

Radiopresentator Sander de Heer doet verslag vanuit het Keniaanse vluchtelingenkamp Kakuma. Vandaag blog 3: Hoe werkt het toilet?

Noodhulp gaat niet alleen om eten geven. Uiteraard is dat de eerste directe behoefte, zeker van kinderen die na een half jaar nog steeds geen 4 kilo wegen, maar de organisaties die hier actief zijn, doen veel meer. “Er is veel veranderd sinds de enorme droogte in 1984 waar we met Band Aid en Live Aid wereldwijd geld voor inzamelden en toen alles erom draaide om zoveel mogelijk voedsel heel snel te transporteren”, vertelt de dokter die vanochtend in perfect Engels een uitgebreide briefing gaf.

Het gaat tegenwoordig veel meer om voorlichting en hulp zodat mensen zelf hun huis kunnen bouwen, hun eten kunnen koken en hun kinderen te eten geven. Sommige moeders weten namelijk niet eens hoe goed borstvoeding is en stoppen er dus mee om weer snel opnieuw zwanger te worden. Sommige moeders beseffen zich niet dat haar kindje doodgaat als de noodvoeding met de rest van het gezin wordt gedeeld. Er leven ook veel gevluchte jongeren in het kamp, maar hen moet je wel uitleggen wat veilige sex is en dat je een vrouw op een normale manier behandelt. Deze jongeren voelen zich ook verlaten en worden na hun achttiende gezien als een volwassene. En er zijn zelfs vluchtelingen die hier binnenkomen, en dat is echt waar, die niet weten hoe het toilet werkt! En dan heb ik het niet over de bril die ze niet omhoog zetten, want die is er niet, maar dat je gewoon netjes je behoefte doet gehurkt tussen 2 golfplaten. Dat hadden ze nog nooit gezien! Heel veel noodhulp bestaat dus puur uit handige tips en basale kennis.

Lees Sander’s vorige blogs: Blog 2 Iedereen heeft zijn verhaal

Blog 1: Wat neem je mee naar een vluchtelingenkamp

Volg Sander de Heer ook op Twitter
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)