1.092
16

advocaat

Dennis van der Wal is advocaat bij Pontius Advocaten, het kantoor dat centraal staat in het televisieprogramma De Advocatenclub.

Tussen wal en schip

Niet iedereen die geen advocaat kan betalen komt helaas in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand

Vanavond zendt de VARA in het kader van TVLab het nieuwe tv-programma De Advocatenclub uit. Hierin helpen vier jonge gedreven advocaten van ons kantoor met een groot sociaal hart mensen, die eigenlijk geen advocaat kunnen betalen, maar er wel een hard nodig hebben.

Pontius Advocaten behandelt vooral zaken voor zakelijke cliënten. Deze cliënten weten doorgaans prima waar de schoen wringt en leggen (op tijd!) een compleet dossier aan je voor, zodat je direct aan de slag kunt. Ook niet onbelangrijk is dat deze cliënten de meestal toch wel forse rekening kunnen betalen. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de mensen die zo weinig geld hebben dat zij op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand een advocaat kunnen inschakelen. Er hoeft alleen een eigen bijdrage betaald te worden en de overheid vergoed de rest. Wat bij velen onbekend is, is dat de advocaat op dit soort zaken vaak geld toelegt. De vergoeding is schraal (op strafzaken wordt bijvoorbeeld maar 600 euro vergoed) terwijl de meeste zaken veel tijd kosten. Desondanks heeft ook deze groep mensen toegang tot de advocatuur.

Op zichzelf lijkt dit mooi. Bedrijven (en privépersonen) met geld betalen zelf en voor mensen met geen geld betaalt de overheid. Helaas pakt dit principe niet goed uit voor de mensen die een baan hebben maar daarmee geen wereldinkomen verdienen. Zij vallen tussen wal en schip omdat zij met hun inkomen geen dure advocaat van 200 euro per uur kunnen betalen maar ook niet in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Als deze mensen in de juridische problemen komen dan blijkt vaak dat de stap van het trottoir naar de goot erg klein is…

Wij zien het regelmatig. Iemand verliest zijn baan en daarmee ook zijn inkomen. Vaak wordt nog gedacht dat het allemaal wel goed komt waardoor te laat een advocaat wordt ingeschakeld. Eenmaal bij de advocaat wordt al snel duidelijk dat niet gewerkt kan worden op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand omdat (op papier) het inkomen te hoog is. Werken op betaalde basis zit er ook niet in omdat er geen (spaar)geld is. Deze cliënten zonder (spaar)geld, maar met vaak wel een inmiddels behoorlijk opgelopen huurschuld en stapels andere niet betaalde rekeningen, vallen door dit systeem tussen wal en schip. Ze krijgen geen uitkering omdat de Sociale Dienst zegt ‘ga maar een WW-uitkering aanvragen bij het UWV’ en het UWV die aanvraag afwijst cliënt verwijtbaar werkloos is. Ondertussen wordt de cliënt door de rechter zijn huis uitgezet omdat de huurachterstand is opgelopen tot drie maanden of meer. Hulp van een advocaat is er in beginsel niet omdat er niemand is die betaalt.

Als je het hebt over persoonlijke drijfveren dan zijn juist dit nu net de zaken waarin je als advocaat het verschil kunt maken. Ons kantoorbeleid is dan ook dat in dit soort zaken toch bijstand verlenen, dus ondanks dat wij daar geen geld voor krijgen. Het geeft enorm veel voldoening als je alsnog betaling van het loon of een uitkering kunt afdwingen en er bij de kort geding rechter toch nog voor kunt zorgen dat cliënt in zijn huis kan blijven wonen!

De Advocatenclub is op 30 augustus om 20.30 te zien bij de VARA op Nederland 3

Geef een reactie

Laatste reacties (16)