8.636
143

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

U kunt in maart een uppercut uit de rechtse hoek verwachten

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart zal het jaar voor het eerst gekarakteriseerd worden: rechts steelt daar de show

Voorspellen valt niet mee, vindt ook Han van der Horst. Maar toch doet hij een poging om voor 2015 een politiek toekomstbeeld te schetsen.

Voorspellen valt niet mee, vooral als het de toekomst betreft, schijnt de Deense natuurkundige Niels Bohr gezegd te hebben. Hij had gelijk. Aan in het verleden behaalde winsten kunnen geen garanties worden ontleend. Ook ligt voor mij een brief van de burgemeester waarin hij de lof zingt van Schiedammers zoals ik. Wij zijn er heel erg goed in om zelf onze boontjes te doppen, maakte ik uit zijn evaluatie van de gemeentenaren op, en anders organiseren wij zélf onze hulp in de kring van familie,  buren en bekenden.

Kordate dames

Toch was bij de brief een soort nieuwjaarskaart gevoegd met daarop een groepsfoto van allerlei dames. Zij vormen het wijkteam dat mij eventueel kan helpen mijn problemen zelfstandig op te lossen en als dat echt niet meer lukt, dan steken zij zélf een handje toe. Zij zien er niet alleen vriendelijk uit, die dames maar ook kordaat. 2015 wordt een jaar van aanpakken en afrekenen.

Politici hebben het gehad over het broze herstel en dat deed mij – als je op leeftijd komt, krijg je die neiging – denken aan mijn jeugd en de bepaalde zondagavonden dat ik na veel bidden en smeken op mocht blijven om te kijken naar Ome Loe van Burg en zijn quiz “Een kwartje per seconde”. Kandidaten verdienden een kwartje per seconde tot ze een bepaalde opdracht verkeerd uitvoerden.

Buitengebeuren

Ze konden ook het slachtoffer worden van een “buitengebeuren”, bijvoorbeeld een schip boven een bepaald tonnage dat de Schelde opvoer naar Antwerpen. Elke maand was er iets anders en konden kandidaten door dit buitengebeuren worden uitgeschakeld. Wij danken het woord zelf trouwens aan ome Loe van Burg.

De Griekse verkiezingen zijn het eerste buitengebeuren waarmee wij mogelijk geconfronteerd worden. Het kan ook het optreden van een jihadi worden, die beseft dat je om het paradijs binnen te treden niet helemaal naar Bagdad hoeft met zo’n bomgordel. Er leeft veel angst en vrees over teruggekeerde strijders van de Islamitische Staat maar daar maak ik me niet zoveel zorgen over: zij hebben het verschil tussen schijn en werkelijkheid aan den lijve ondervonden. Het zijn juist de fanatici die zich in hun vertrek gehinderd zien, die hun daad nog moeten stellen, waar de dreiging vandaan komt. Volgens mij althans.

Tegelijk blijft de Oekraïne een gebied voor een spectaculair buitengebeuren. Het Europese establishment constateert handenwrijvend dat Rusland “geraakt” wordt door de sancties. Wie weet is dat zo. Rusland kampt met een zware economische crisis. Vladimir Poetin heeft het afgelopen anderhalf jaar zijn tegenstanders zodanig aangepakt dat hij niet op genade hoeft te rekenen als het met zijn macht afgelopen is. Nu de roebel instort en de mensen in de problemen raken, heeft hij een spectaculair succes nodig. Mijn oude vader zei vroeger wel eens: “Een kat in nood maakt rare sprongen”.

Tegenover zulke buitengebeurens staat zelfs mijn wijkteam van kordate dames machteloos!

Aardbeving

Maar je hebt ook kans dat die helemaal niet voorkomen. Dat gebeurde bij “Een kwartje per seconde” ook strijk en zet. Dan nog staat Nederland een politieke aardbeving te wachten. Dat komt door statenverkiezingen zoals die in ons land nog nooit zijn gehouden. Zij zijn voor het eerst volledig gepolitiseerd. Het gaat niet om de krachtsverhoudingen binnen de provincie, het gaat niet om die saaie volksvertegenwoordiging waar je nooit iets over las behalve in Friesland, Groningen en Limburg. Niet voor niets kondigde premier Rutte direct na Nieuwjaar al aan dat hij zelf voor zijn gehavende partij campagne gaat voeren. Het gaat om de samenstelling van de Eerste Kamer. Statenleden zijn immers de enigen met kiesrecht voor onze eerbiedwaardige senaat. De burgers kunnen het kabinet een uppercut verkopen door de VVD en de PvdA te decimeren. Daardoor wordt het kabinet nog afhankelijker van de gedoogpartijen, die het als links gedoodverfde Journaal altijd aanduidt als de “constructieve oppositie”. Dat zijn in ieder geval D66 en de SGP – waarvan je ook niet verwacht had dat ze zich ooit in hetzelfde schuitje zouden bevinden – met in het kielzog de ChristenUnie.

Rechtse uppercut

Het wordt een rechtse uppercut. De SP profiteert nauwelijks van de zelfontmaskering die Samsom, Ascher en Dijsselbloem dagelijks op het Haagse toneel ten beste geven. De winst gaat naar Wilders en in mindere mate naar het CDA. Het behoudende blog Dagelijkse Standaard heeft de Friese patriciër mr. S. van Haersma Buma, zich noemdende Sybrand Buma, zelfs uitgeroepen tot de meest invloedrijke rechtse persoon van 2014. Zij gaan de show stelen op 18 maart als de uitslagen bekend worden gemaakt en de opkomst hoger zal blijken dan ooit. Nadat ze allebei opzichtig zijn opgekomen voor wijk- en dorpsbewoners die hel en verdoemenis verwachten vanuit het in de buurt te vestigen asielzoekerscentrum. Nadat in het politieke debat van alles en nog wat centraal heeft gestaan behalve de dingen waar het om gaat: het gedogen van de graaiers, de sterk groeiende woningnood, de gezinnen die langs de straat zwerven, de aanhoudende werkloosheid en de verarming waarvan je overal blijken ziet als je ogen in je kop hebt,  de mislukte overheidsprojecten waaronder het vormen van een Nationale Politie, de wanprestatiemaatschappij, de snuffel- en spionagestaat.

Op de avond van 18 maart zal het jaar 2015 voor het eerst duidelijk worden gekarakteriseerd: van de regen in de drup.

Zonder een buitengebeuren dan hè.

Ik heb mij voorgenomen dit jaar minder te vloeken als ik wat uit mijn klauwen laat vallen of de computer vastloopt.

Beluister dit opiniestuk hier


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (143)