1.052
10

Journalist

Maarten Reijnders (1976) is journalist. Van december 2000 tot en met mei 2006 was hij redacteur bij Webwereld. Daarvoor werkte hij voor het dagblad Trouw. In september 1996 richtte hij met Koen Vrancken het e-zine SmallZine op. Toen SmallZine eind 2004 stopte, had het e-zine meer dan dertigduizend abonnees. SmallZine was daarmee één van de grootste Nederlandstalige e-zines.

Reijnders studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de London School of Economics and Political Science (LSE). In 1999 studeerde hij net niet cum laude af (story of his life) op de lage opkomst bij de Europese verkiezingen van dat jaar (titel scriptie: 'Ga stemmen op de zakkenvuller van uw keuze').

In 2016 verscheen zijn boek 'Complotdenkers: Hoe gevaarlijk is het geloof in samenzweringstheorieën?' In 2019 volgde 'Dat was niet de bedoeling: Waarom we minder kauwgom eten door de smartphone en 19 andere bizarre onvoorziene gevolgen'.

Vakbonden en kabinet maken zzp’ers onnodig bang

Waarschijnlijk zal het met die lastenverzwaring voor kleine zelfstandigen wel mee gaan vallen, maar waar blijft de duidelijkheid?

Elk jaar ruim vierduizend euro extra belasting betalen. Dat is wat zzp’ers te wachten staat als het kabinet een aantal belastingmaatregelen doorvoert, zo waarschuwt de door enkele vakbonden in het leven geroepen site Blijfjijzzper.nl. Via een simpel invoerschermpje kun je daar berekenen wat de gevolgen voor jou zijn, en dat valt niet mee. Maar kloppen de berekening eigenlijk wel?

De makers van de website lijken ervan uit te gaan dat het kabinet de zogeheten zelfstandigenaftrek (7.280 euro) en de startersaftrek (2.123) geheel afschaffen. Als de regeringspartijen dat doen, dan zijn de gevolgen daarvan voor zzp’ers inderdaad fors. Maar gaat het kabinet dat wel doen? Dat lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Draconische lastenverzwaring
In het regeerakkoord heeft Rutte-II een half miljard euro aan extra belastinginkomsten ingeboekt die moeten worden binnengehaald door de fiscale kortingen voor ondernemers vanaf 2015 te versoberen. Een half miljard. Er zijn dagen dat ik het niet verdien, maar je kunt dat moeilijk een draconische lastenverzwaring noemen. Verdeel die 500 miljoen euro over de 800.000 zzp’ers die Nederland schijnt te hebben, en je komt op een gemiddelde belastingverhoging van 625 euro per zzp’er, per jaar uit.

Door ons progressieve belastingstelsel zullen zzp’ers met een laag inkomen wat minder betalen dan 625 euro per jaar, terwijl de grootverdieners weer wat meer kwijt zijn. De vakbonden voorspellen echter een scenario dat een stuk nadeliger uitpakt voor zzp’ers. Volgens Blijfjijzzper.nl gaat iemand met een bruto inkomen van 1.963 euro per jaar (!) straks bijvoorbeeld al 625 euro extra afdragen aan Dijsselbloem. Dat bedrag loopt vervolgens snel op.

Versoberd
Nu zijn er twee mogelijkheden: de kabinetsplannen voor zzp’ers gaan de schatkist veel meer opleveren dan die half miljard euro die nu is ingeboekt. Of – en dit lijkt mij de meest voor de hand liggende verklaring – Blijfjijzzper.nl heeft het bij het verkeerde eind en de zelfstandigen- en startersaftrek worden niet volledig afgeschaft, maar wat versoberd.

Ondertussen jagen de vakbonden die verantwoordelijk zijn voor de website de honderdduizenden zzp’ers in dit land wel weer angst aan. Na een bezoek aan deze site zal menig zelfstandige zich toch afvragen of hij/zij nog wel zelfstandige kan blijven. De lastenverzwaring die Blijfjijzzper.nl in het vooruitzicht stelt, is immers niet niks. De grootste blaam voor de paniek onder zelfstandigen treft echter niet de vakbonden, maar de twee regeringspartijen die de zelfstandigen nu al een jaar in het ongewisse laten over de fiscale plannen die ze hebben. Daardoor worden er voortdurend nieuwe indianenverhalen de wereld ingebracht.

Rutte en Samsom hadden de zzp’ers al veel eerder het eerlijke verhaal moeten vertellen.

cc-foto: SalFalko


Laatste publicatie van Maarten Reijnders

  • Dat was niet de bedoeling

    Waarom we minder kauwgom eten door de smartphone en 19 andere bizarre onvoorziene gevolgen

    2019


Geef een reactie

Laatste reacties (10)