4.226
25

Tweede Kamerlid van de PvdA

Gijs van Dijk (35) is Tweede Kamerlid namens de PvdA, daarvoor vicevoorzitter van de FNV en is één van de aanjagers van de nieuwe vakbeweging. Gijs van Dijk was tijdens zijn studie sociologie vicevoorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Daarna werkte hij bij de HBO-raad, om vervolgens cao-onderhandelaar te worden bij onderwijsvakbond AOb.

Van thuiszorger naar ‘poetshulp’: de vuile taalstrijd in de zorg

What's next? Worden verpleegkundigen in de ouderenzorg straks billenwassers genoemd?

Dit is echt gebeurd: het hoofd voorlichting van zorgorganisatie Pantein in Brabant belde met de FNV of wij de actievoerende zorgmedewerkers geen ‘thuiszorgers’ wilde noemen. Want het ging toch echt om de huishoudelijke hulp. Dit is nou precies wat er mis is: veel zorgorganisaties zijn vergeten dat hun medewerkers belangrijke zorg verlenen.

Kort na het telefoontje van de Pantein-voorlichter zie ik een bericht op het ANP. Actievoerende thuiszorgmedewerkers in Oss hebben de nacht in het gemeentehuis doorgebracht. De journalist van het ANP schrijft over ‘poetshulpen’ en Pantein is ineens een ‘huishoudhulporganisatie’. What’s next? Worden verpleegkundigen in de ouderenzorg straks billenwassers genoemd? Of pedagogisch medewerkers in de kinderopvang ‘oppashulpen’?

Erkenning
Wat is er nou echt aan de hand? Er wordt enorm bezuinigd op de zorg. Tienduizenden thuiszorgmedewerkers worden ontslagen. Ja, we hebben het over medewerkers die het huis schoonmaken. Maar juist hun zorgwerk maakt hen onmisbaar. Het is voor thuiszorgers namelijk onmogelijk om ergens schoon te maken zonder naar de cliënt om te zien. Thuiszorgmedewerkers houden in de gaten of een oudere of zieke niet vervuilt en voldoende eet. Zij schakelen een arts in als dat nodig is. Zij moeten erkenning krijgen voor dit zorgwerk.

Ondertussen worden er op ministeries en in zorgorganisaties plannen gemaakt hoe het enorme leed met taal, met tv-reclames en met radiospotjes verzacht kan worden. Zeer omstreden, kijk alleen al naar de recente uitspraak van de Reclame Code Commissie. Het gevolg van deze strategie: ineens lijkt het helemaal niet meer urgent dat (met name) enorm veel ouderen hun vertrouwde zorg verliezen. Dus.

Massaontslagen
De FNV voert samen met de zorgmedewerkers actie tegen de enorme bezuinigingen en de massaontslagen. Ik vind het zelf echt van durf getuigen dat medewerkers actie voeren, dat zij zelfs een deel van het gemeentehuis bezetten. Thuiszorgmedewerkers staan onder druk: hun baan staat op het spel, hun salaris dreigt gekort te worden, hun cliënten met wie zij zo begaan zijn verliezen hun zorg. En nu wil hun werkgever hen óók nog hun naam ontnemen.

Zullen we het vanaf nu weer gewoon over de thuiszorgers hebben?

Geef een reactie

Laatste reacties (25)