789
49

Publicist

Anna Visser, tot voor kort fulltime werkend en moeder van drie kinderen, zegde in maart 2008 haar baan als directeur van omroep LliNK op om zich te bezinnen op een toekomst waarin werken en zorgen meer in balans zijn. De reacties in haar omgeving waren fel: Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW, smeekte haar bij Pauw & Witteman als getalenteerde vrouw toch aan de top te blijven en ook haar vrienden vonden dat ze te waardevol was voor de samenleving om thuis voor de kinderen te gaan zorgen. Toch bleef ze bij haar keuze weer de baas te worden over haar leven en als zelfstandig ondernemer haar eigen agenda te kunnen bepalen. En ze zit nog steeds niet stil : In het voorjaar van 2010 komt haar eerste boek 'Nieuwe vrouwen' uit, vanaf januari gaat ze een maandelijkse talkshow presenteren in De Machinist in Rotterdam en ze is bezig een tv-station op internet op te zetten. Verder volgt ze nog steeds de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en wordt ze regelmatig gevraagd mee te denken over 'groene' oplossingen en initiatieven door verschillende organisaties.
Meer van Anna Visser op www.nieuwevrouwen.nl

Vandaag is het Internationale Vrouwendag

Een mooie dag om stil te staan bij vrouwen in het algemeen en de vrouwen van de toekomst in het bijzonder.

Want hoe kijkt de nieuwe generatie vrouwen aan tegen emancipatie, de combinatie zorg en werk en het verschil tussen mannen en vrouwen? Voor mijn boek “Nieuwe vrouwen, op zoek naar de vrouw van NU”, dat afgelopen vrijdag werd gepresenteerd, interviewde ik mijn jongere zus en vier van haar vriendinnen over hun toekomstverwachtingen. De dames volgen allemaal een hbo- of universitaire studie (‘Als je niet studeert, wat doe je dan? ) en over de vraag of ze later gaan werken, bestond geen onduidelijkheid. Maar fulltime in een hoge functie? Alsjeblieft zeg! Ze willen namelijk ook allemaal jong moeder worden en een groot gedeelte van de zorgtaken op zich nemen. En dat kan nu eenmaal niet als je meer dan fulltime een topbaan vervult.

‘En wat is daar erg aan? Het is toch juist mooi als je kinderen het belangrijkste zijn in je leven en geen bijzaak?’ zo vonden de meiden unaniem. “Onze leeftijdgenoten zijn een stuk traditioneler dan de vorige generatie. We willen een gezin, werk en geld en dat allemaal in balans met elkaar. Huisje-boompje-beestje, zeg maar.’

Deze Huisje-boompje-beestje-wens komt ook duidelijk naar voren in het onderzoek ‘De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders.’ (Motivaction. 2009). Veel van de voor het onderzoek ondervraagde jongeren tussen de 15 en 23 jaar gaan nog een stapje verder dan mijn zus en haar vriendinnen en geven aan in hun latere leven de voorkeur te geven aan het traditionele rolpatroon: man werkt, vrouw zorgt. Dit als reactie op het ren- en vliegbestaan van hun eigen ouders, die ‘nooit tijd hebben voor hun kinderen omdat ze allebei moeten werken.’

Pakt het dan helemaal verkeerd uit voor de powerfeministes en bereiken zij met hun strijd voor meer vrouwen op de werkvloer uiteindelijk juist het tegenovergestelde, namelijk meer vrouwen achter het aanrecht?

Geef een reactie

Laatste reacties (49)