1.847
22

Journalist

Marie-Claire van den Berg is journalist. Ze schrijft voor uiteenlopende publicaties van Volkskrant magazine tot Viva. Najaar 2011 publiceerde ze het boek 'Groen Doen, verslag van een zoektocht naar klimaatvriendelijk leven'. Voor het tv-programma Kassa verzorgde ze de rubriek over groene producten. Sinds april heeft ze iedere zaterdag een column in De Telegraaf.
Haar eigen website is http://groendoen.nu/

Vergeten groenten

Om het milieu te sparen zet Marie-Claire seizoensgroenten op het menu ... Heerlijk, maar na een winter vol aardperen en pastinaak verlang je wel weer naar iets anders

Milieubewust leven is vaak geen kwestie van zomaar wat doen. Neem de groenten op je bord. Je zou denken dat sperzieboontjes uit Kenia slechter zijn voor het milieu dan die uit Nederland. Ze vliegen immers de halve wereld over. Maar zo simpel is het niet. Ondanks dat enkeltje jumbojet zijn boontjes uit de Hollandse kassen vervuilender. Als je echt groen wil doen eet je sperzieboontjes van de Hollandse koude grond, gewoon uit het seizoen dus. Die hebben geen vliegtuig of verwarming nodig.

Dat probeer ik nu zoveel mogelijk. Met als gevolg dat ik veel minder sperziebonen eet want ze zijn alleen in de zomer te koop. Daarvoor in de plaats staan nu allerlei ‘vergeten groenten’ op mijn menu. Dat die ooit vergeten zijn is nog begrijpelijk ook: ze zien er niet uit! Toen mijn dochter voor het eerst een aardpeer zag riep ze vol afschuw: “Ieuw, mama, die aardappel is mislukt!’ Ja, aardperen zijn inderdaad niet moeders mooiste, maar je kunt er wel heerlijke soep van maken. En van de pastinaken maak ik smeuïge stamppotten en groentefrietjes of chips voor de kinderen. Allemaal co2-neutraal, want onbespoten en met de fiets van het land naar mijn keuken vervoerd. Die regionale groenten liggen gelukkig ook steeds vaker in de supermarkten, zoals de groente en het fruit van Willem & Drees bij Jumbo.
Ik geef toe: na een lange winter kan ik geen aardperen, knollen en pastinaken meer zien. Maar dat blijkt juist prettig: je gaat verlangen naar het nieuwe seizoen. Deze week is het aspergeseizoen weer begonnen en straks in juni ga ik aardbeien plukken met de kinderen. Dan is het echt feest. Dat is het leuke van groen doen, het maakt je leven leuker. Je wilt toch ook niet dat het elke dag Sinterklaas is?

Deze column verscheen eerder in de Telegraaf

Volg Marie-Claire op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (22)