2.176
9

Historica

Petra Meese was tot oktober 2010 raadslid in Nieuwegein en voorzitter van de landelijke patiëntenvereniging Whiplash Stichting Nederland (WSN). Door stage in onderwijs verliefd op en geïntrigeerd door Caribisch Nederland. Nadat bekend werd dat Bonaire vanaf 10-10-10 een Nederlandse gemeente zou worden, besloot Meese met haar gezin om naar Bonaire te vertrekken om daar een sociaal-maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren. Opleiding historica en franse taal-cultuur wetenschappen.

Vergeten raadsverkiezingen in een Nederlandse gemeente

Gekozen volksvertegenwoordigers laten zetel schieten voor wachtgeld 

Nederlandse media doen nauwelijks verslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe Nederlandse gemeente BES? Wat zou de reden daarvoor eigenlijk zijn? Interesseren de media zich niet voor BES of denken die media dat niemand in Nederland het interesseert?

Sinds 10-10-10 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer en zijn de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba een Caribisch Nederlandse gemeente, BES genaamd. Als gevolg daarvan vonden er, net als in de rest van Nederland, raadsverkiezingen plaats op 2 maart 2011.
In Bonaire konden stemgerechtigden kiezen uit vijf lokale partijen: UPB (soort lokale CDA), Demokraat PDB (soort lokale PvdA-D66), PHU (lokaal liberale partij), MBL (soort lokale Leefbaar-partij) en de Lijst Soleana (gaf vooraf al aan zelf geen raadsleden te leveren…).

Volgens de Kieswet zou Bonaire met 16.000 inwoners 17 nieuwe raadsleden (eilandsraadsleden) moeten krijgen maar dat is tegengehouden door een voorstel van VVD-er Remkes. Hij pleitte er voor te volstaan met 9 zetels, net als kleine gemeentes tot drieduizend inwoners. Dat voorstel werd aangenomen.

Veranderde er veel door de verkiezingen? De afgelopen pakweg tien jaar werd Bonaire vooral bestuurd door de UPB. De UPB van dhr Booi zakte van 5 naar 4 zetels, de PDB behaalde 3 zetels en de PHU en MBL behaalden beide 1 zetel. Net voor de inauguratie van de nieuwe raadsleden op donderdag 11 maart werd er een rood-wit-blauwe “coalitieovereenkomst” gesloten tussen PDB, PHU en MBL. Het is nog niet helemaal zeker maar lijkt er dus op dat de UPB deze keer langs de kant zal staan.

Met die UPB is iets opmerkelijks aan de hand. De eerste drie kandidaten van de UPB-lijst (Booi, Kroon en Tjin Asjoe) besloten om hun raadszetel niet in te nemen, ondanks dat ze gezamenlijk zo’n 60 % van de UPB-stemmen kregen. De verklaring voor die ongewone handelswijze is simpel: het kost ze namelijk geld als ze hun behaalde zetel bezetten. De oud-gedeputeerden (vergelijkbaar met oud wethouders in Europees Nederland) Kroon en Tjin Asjoe krijgen als ex-politici een jaar lang $6000 per maand wachtgeld. Zouden ze plaatsnemen in de gemeenteraad dan ontvangen ze tien keer zo weinig: een maandelijkse raadslidvergoeding van $600. 

Of er een verband bestaat tussen de verkiezingsnederlaag van de UPB en de acht (!) strafrechtelijke onderzoeken die geopend werden naar lijsttrekker Booi en kandidaat nr 9 El Hage (nu raadslid) is onbekend. Feit is wel dat Booi meer dan de helft van zijn voorkeurstemmen kwijtraakte, 555 nu tegenover 1148 in 2010. Net voor de verkiezingen werden de rechtszaken overigens geseponeerd, de Rijksrecherche gaf aan “te weinig tijd te hebben gekregen”.

Eind februari werden er al Kamervragen gesteld over de UPB kandidaten en maakte  de `Stichting Goed Bestuur Bonaire` een zwartboek over de UPB praktijken.

En passant werd ook nog eens bekend dat het OM nog steeds `belangstelling` heeft voor twee van de kersverse UPB raadsleden El Hage en Levenstone…

Gelukkig zijn niet alle politici in Bonaire hetzelfde. Ergo: er is nieuw, jong, vers politiek talent op het raadstoneel verschenen in de persoon van Clark Abraham van Demokraat.

Is dat allemaal niet interessant voor de Nederlandse media? Volgens mij wordt het hoog tijd dat Europees Nederland in het algemeen en politiek Den Haag in het bijzonder zich meer gaan interesseren in de Bonaireaanse samenleving. 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)