Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vergeten raadsverkiezingen in een Nederlandse gemeente

  •  
14-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Gekozen volksvertegenwoordigers laten zetel schieten voor wachtgeld 
Nederlandse media doen nauwelijks verslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe Nederlandse gemeente BES? Wat zou de reden daarvoor eigenlijk zijn? Interesseren de media zich niet voor BES of denken die media dat niemand in Nederland het interesseert?
Volgens de Kieswet zou Bonaire met 16.000 inwoners 17 nieuwe raadsleden (eilandsraadsleden) moeten krijgen maar dat is tegengehouden door een voorstel van VVD-er Remkes. Hij pleitte er voor te volstaan met 9 zetels, net als kleine gemeentes tot drieduizend inwoners. Dat voorstel werd aangenomen.
Veranderde er veel door de verkiezingen? De afgelopen pakweg tien jaar werd Bonaire vooral bestuurd door de UPB. De UPB van dhr Booi zakte van 5 naar 4 zetels, de PDB behaalde 3 zetels en de PHU en MBL behaalden beide 1 zetel. Net voor de inauguratie van de nieuwe raadsleden op donderdag 11 maart werd er een rood-wit-blauwe “coalitieovereenkomst” gesloten tussen PDB, PHU en MBL. Het is nog niet helemaal zeker maar lijkt er dus op dat de UPB deze keer langs de kant zal staan.
Met die UPB is iets opmerkelijks aan de hand. De eerste drie kandidaten van de UPB-lijst (Booi, Kroon en Tjin Asjoe) besloten om hun raadszetel niet in te nemen, ondanks dat ze gezamenlijk zo’n 60 % van de UPB-stemmen kregen. De verklaring voor die ongewone handelswijze is simpel: het kost ze namelijk geld als ze hun behaalde zetel bezetten. De oud-gedeputeerden (vergelijkbaar met oud wethouders in Europees Nederland) Kroon en Tjin Asjoe krijgen als ex-politici een jaar lang $6000 per maand wachtgeld. Zouden ze plaatsnemen in de gemeenteraad dan ontvangen ze tien keer zo weinig: een maandelijkse raadslidvergoeding van $600. 
Of er een verband bestaat tussen de verkiezingsnederlaag van de UPB en de acht (!) strafrechtelijke onderzoeken die geopend werden naar lijsttrekker Booi en kandidaat nr 9 El Hage (nu raadslid) is onbekend. Feit is wel dat Booi meer dan de helft van zijn voorkeurstemmen kwijtraakte, 555 nu tegenover 1148 in 2010. Net voor de verkiezingen werden de rechtszaken overigens geseponeerd, de Rijksrecherche gaf aan “te weinig tijd te hebben gekregen”.
Eind februari werden er al Kamervragen gesteld over de UPB kandidaten en maakte  de `Stichting Goed Bestuur Bonaire` een zwartboek over de UPB praktijken.
Gelukkig zijn niet alle politici in Bonaire hetzelfde. Ergo: er is nieuw, jong, vers politiek talent op het raadstoneel verschenen in de persoon van Clark Abraham van Demokraat.
Is dat allemaal niet interessant voor de Nederlandse media? Volgens mij wordt het hoog tijd dat Europees Nederland in het algemeen en politiek Den Haag in het bijzonder zich meer gaan interesseren in de Bonaireaanse samenleving. 

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.