853
17

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vergiftigt je baas je leven?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over veeleisende werkgevers en werknemers die alles geven

Je baas kan je leven op het werk vergiftigen, maar je leven thuis ook. Heeft stress op je werk invloed op je privéleven? Gezien het gezegde dat je je werk niet mee naar huis mee moet nemen, zou je denken dat veel mensen de ervaring hebben dat je je werk op je werk moet laten. Dat kun je proberen, maar dat is lang niet altijd goed mogelijk. Het ligt een beetje aan je werk in hoeverre dat lukt.

Er zijn veel onderzoeken gedaan om het verband tussen de baas en zijn invloed op je leven in kaart te brengen. Stress heft nu eenmaal een direct effect op je geestelijk welzijn en leidt bijvoorbeeld tot depressieve verschijnselen.

Er zijn echter ook andere (negatieve) effecten op de gezondheid door stress, zoals meer hart- en bloedvataandoeningen en overgewicht. Het lastige is bovendien dat juist als je probeert gezond te leven, werkstress dat kan verstoren: minder bewegen, slecht slapen en onverstandige eetpatronen. Maar ook: prikkelbaar als je thuis bent en dan niet ook nog gezeur willen over dingen thuis, vaker ruzie met je partner, grotere kans op scheiding. Er is ook onderzoek gedaan dat je kinderen meer gezondheidsklachten hebben als je een rotzak van een baas hebt.

Hoe doen die bazen dat dan? Ze leggen hoge eisen op zonder oog te hebben voor de behoeften van hun werknemers. Opdrachten op het laatste nippertje waar je niet goed onderuit kunt, die het gezinsleven verstoren. Juist in banen waar werknemers veel verantwoordelijkheidsgevoel tonen en zeker in tijden van crisis zullen ze minder geneigd zijn de confrontatie aan te gaan. Dus acht uur thuis en je de hele avond gefrustreerd voelen dat je toch weer hebt doorgewerkt en je niet het lef had te zeggen dat het nu wel genoeg was. Dit soort patronen komen steeds meer voor in situaties waar mensen tijdelijke contracten hebben, waar zzp’ers het werk doen zonder de gebruikelijke bescherming van allerlei regelgeving die voor vaste werknemers wel geldt.

Ik hoef dat hier natuurlijk niet allemaal uit te leggen. We herkennen de giftige baas op tien meter afstand al, maar hebben we door dat we toch eens moeten zeggen ‘goh, wat jammer nou ik heb andere verplichtingen’. En verder? Wat dacht je van werkgroep ‘Alle rotbazen de wereld uit’?

te kibbelen.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van woensdag: Het verschil tussen samenwonen en trouwen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (17)