833
12

Hoogleraar Economie

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Hiervoor doceerde zij aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten en is zij visiting fellow geweest aan de London School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen alsmede de economie van de wetenschap hetgeen onder andere is uitgemond in twee boeken: The Evolving Rationality of Rational Expectations: An Assessment of Thomas Sargent's Achievements (Cambridge University Press, 1998), waarvoor zij de Gunnar Myrdal-prijs ontving, en Science Bought and Sold: The New Economics of Science (University of Chicago Press, 2002, samen met Ph. Mirowski). Zij is tevens mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics. Recentelijk zijn haar onderzoeksinteresses uitgebreid naar gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid. Esther-Mirjam Sent is in 1994 gepromoveerd aan Stanford University in de Verenigde Staten.

Vertrouwen

Aan de ene kant treedt een kleine groep vol zelfvertrouwen de wereld tegemoet, aan de andere kant zijn er grote groepen die zich angstig voelen

Mijn gezinnetje bestaat uit een allerschattigst dochtertje van acht en een superstoer manneke van zes. Tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik ooit een opstel geschreven waarin ik betoogde dat de verschillen tussen mannen en vrouwen louter cultureel bepaald zijn. Intussen weet ik wel beter, al is het aan mij om die verschillen te versterken of te matigen.

In de grotemensenwereld lijken de verschillen steeds groter te worden: tussen jong en oud, rijk en arm, autochtoon en allochtoon, singles en niet-singles, werkenden met een vast contract en flexwerkers/zzp’ers, gezonde en niet-gezonde Nederlanders, stad en platteland, exporterende en importerende landen en tussen ontwikkelde landen en ontwikkelingslanden.

Aan de ene kant staat een kleine groep nieuwsgierige burgers die vol zelfvertrouwen de wereld tegemoet treedt en overal kansen ziet om zichzelf letterlijk en figuurlijk te verrijken. Aan de andere kant zijn er grote groepen die zich angstig voelen. Angst is evenwel een slechte raadgever.

De uitdaging is om ons voorbij de tegenstellingen te begeven. We delen allemaal thema’s die de huidige tegenstellingen overstijgen. Zo streeft iedereen naar basisveiligheid en kwaliteit van leven. En daarbij is vertrouwen een krachtige economische motor. Op de korte termijn stimuleren consumenten- en producentenvertrouwen economische groei. Op de lange termijn vermindert vertrouwen transactiekosten en geeft het daarmee economische groei een additionele boost.

Nederlanders scoren hoog waar het gaat om vertrouwen in andere mensen en in instituties als bedrijven, de overheid en NGO’s en de media. En dat geeft mij weer vertrouwen voor de toekomst van mijn kinderen.

Dit stuk is overgenomen van Voxweb.
Volg Esther-Mirjam Sent ook op twitter.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)