9.548
135

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Vice-premier Wilders

Dit is geen doemscenario. Het is op basis van de peilingen en politieke verhoudingen de meest waarschijnlijke uitkomst.

Even leken we er aan te kunnen ontsnappen maar nu stevenen we er volgens de peilingen alsnog op af: een kabinet VVD-CDA-PVV. Het betekent dat Geert Wilders vice-premier wordt.

Goedemorgen! Ja, vice-premier Wilders. Het is even slikken maar op dit moment wel de meest waarschijnlijke uitkomst na 9 juni. Op basis van de huidige peilingen is VVD-CDA-PVV zelfs de enig werkbare coalitie (78 zetels, peiling Maurice de Hond 26/5). Rutte, die Paars heeft uitgesloten, kiest immers voor een harde rechtse koers en die is nu eenmaal het beste uit te voeren met de PVV.
Rutte weet ook wel dat de zogenaamd ‘linkse’ aspecten van de PVV geen struikelblok zijn. Ze zijn niet meer dan window dressing en in alle gevallen direct te herleiden tot de enige harde politieke eis van de PVV: een immigratiestop. Het CDA zal daar even tegen mokken maar onder het mom van landsbelang aanschuiven, de christendemocraten hebben niet voor niets geweigerd Wilders uit te sluiten.
VVD en CDA zullen daarbij hopen op een herhaling van het 2002 scenario toen de LPF in het kabinet werd opgenomen en binnen de kortste keren uiteen spatte. Met de dissidente beweging rond cowboy Hero Brinkman kan bij de PVV nu hetzelfde gebeuren. Pats! daar gaat de partij. Dan is Rutte van een horzel verlost die hem anders nog vier jaar pijnlijke steken vanuit de oppositie blijft toedienen.

Daarom zal Rutte er koste wat kost voor zorgen dat Wilders deelname niet kan weigeren, ook al stribbelt de populist zelf nog zo tegen. Na Almere en Den Haag kan de PVV het niet aan de kiezers verkopen om wéér niet mee te doen. Dan kun je als PVV-kiezer je je stembiljet net zo goed gelijk in de vuilnisbak deponeren.

Om reputatieschade te beperken kan Rutte zelfs VVD-voorzitter Opstelten naar voren schuiven als premier. Dat ging Rutte immers doen als de situatie ‘ingewikkeld’ werd, heeft hij gezegd. Opstelten heeft lange ervaring met de horkachtige populisten van Leefbaar Rotterdam, volgens eigen zeggen voor 90 procent gelijk aan de PVV. De oud-burgemeester van Rotterdam weet hoe hij dat soort types moet bespelen en uit z’n hand laten eten.
Als het kabinet tussentijds valt kan dan alsnog met D66 verder geregeerd worden, net als in 2002. Die val is gezien het karakter en de capaciteiten van regeringspartner PVV onvermijdelijk. Ik bedoel, hoe lang gaat klimaatontkenner Richard de Mos het volhouden als minister van Milieu? Niet lachen. Veel andere kandidaten hebben ze niet, zo is gebleken.
Onthoud dit: Regeringsdeelname van de PVV is voor Rutte en de VVD de enige methode om voorgoed verlost te worden van het probleem Wilders.
Er is alleen een heel ander probleem. De beoogd vice-premier Geert Wilders heeft de afgelopen jaren anderhalf miljard moslims, bijna een kwart van de wereldbevolking, de oorlog verklaard. De meesten van hen zal dat een zorg zijn maar er zullen best wel jihad-strijders rondlopen die als Geert de onderbaas van Nederland wordt de handschoen oppakken. De door Wilders gewenste oorlog wordt dan alsnog een feit en zijn droom komt uit: Nederland als het Israël van Europa, een permanent doelwit. Het NCTB kan alarmfase rood inschakelen en natuurlijk zullen dan ook Nederlanders in het buitenland verhoogd risico lopen. Net als er economische schade zal zijn van een te verwachten handelsboycot. Allemaal in het kader van de heilige strijd tussen Geert en de fundamentalisten waarmee hij in Nederland zo goed scoort.
Dit is geen doemscenario of bedoeld om schrik aan te jagen. Het is op basis van de peilingen en politieke verhoudingen de meest waarschijnlijke uitkomst. De PVV leek uitgerangeerd maar is door het onverwachte succes van Mark Rutte nu weer een machtsfactor. Een stem op Mark is in de huidige verhoudingen een stem voor Geert. De affiche is al kaar. Denk daar nog eens aan als je vindt dat Cohen het slecht doet.

Geef een reactie

Laatste reacties (135)