Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vijf voorstellen tegen discriminatie op de arbeidsmarkt

  •  
02-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
404 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-03-02 om 16.55.53

© cc-foto: Rawpixel

Discriminatie moeten we met wortel en tak uitroeien. Bedrijven die discrimineren moeten dat gaan voelen, maar dat gaat onder het huidige beleid niet gebeuren
Arbeidsmarktdiscriminatie is een hardnekkig probleem. Vorig jaar bleek uit onderzoek van het tv-programma Radar dat de helft van de uitzendbureaus bereid is om te discrimineren op bestelling. Als de opdrachtgever “geen Turken of Marokkanen” wilde hebben, werd die wens zonder meer uitgevoerd. Een schandalige praktijk waar de SP op Zero Discrimination Day * mee wil afrekenen.
Discriminatie moeten we met wortel en tak uitroeien. Het is ongelooflijk frustrerend voor gemotiveerde mensen als zij op basis van hun afkomst worden afgewezen, een afkomst die bovendien totaal irrelevant is. Bedrijven die discrimineren moeten dat gaan voelen, maar dat gaat onder het huidige beleid niet gebeuren. De aanpak van staatssecretaris Van Ark is veel te vrijblijvend, daarom doen wij vijf voorstellen om definitief af te rekenen met discriminatie op de arbeidsmarkt.
1. Bedrijven die discrimineren krijgen een boete Bedrijven die zich schuldig maken aan discriminatie krijgen een boete, ook als dit gebeurt in de werving- en selectiefase. Juist bij het aannemen van personeel komt veel discriminatie voor en toch kan de Inspectie in deze fase vooralsnog niet ingrijpen. In ons voorstel krijgt een bedrijf dat discrimineert altijd een boete. Dit geldt ook voor stagediscriminatie, waarbij studenten op zoek zijn naar een stageplek.
2. Een vergunningplicht voor uitzendbureaus Uitzendbureaus vallen onder de ‘vrije sector’; er is dus geen vergunning nodig om een bureau op te richten. Hierdoor werden regels al vele malen ontdoken, zonder dat daar een sanctie tegenover stond. Door invoering van een vergunningplicht kan de Inspectie SZW ingrijpen bij overtredingen. Dat betekent dat een vergunning kan worden ingetrokken, bijvoorbeeld als sprake is van discriminatie.
3. Meer capaciteit bij de Inspectie SZW De Inspectie SZW kampt al jaren met een chronisch capaciteitstekort. Misstanden op de arbeidsmarkt worden nauwelijks aangepakt, simpelweg omdat het toezicht ontbreekt. De SP investeert 50 miljoen euro in de Inspectie SZW, wat gelijkstaat aan 500 extra FTE. Een speciaal team houdt zich bezig met de aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie.
4. Een zwarte lijst voor discriminerende bedrijven Naast het uitdelen van boetes, is naming and shaming een doeltreffende manier om discriminatie aan te pakken. Geen enkel bedrijf is gebaat bij een slechte reputatie. Bedrijven die zich schuldig maken aan discriminatie, worden met naam en toenaam gepubliceerd op een website.
5. Inzet van mystery guests om discriminatie op te sporen Mystery guests worden structureel onderdeel van de Inspectie SZW. Hiermee kunnen bedrijven op heterdaad worden betrapt. De mystery guests richten zich niet alleen op sollicitaties bij bedrijven, maar ook op het aanvragen van stageplekken. De Inspectie SZW krijgt extra middelen voor deze inzet.
*1 maart was het Zero Discrimination Day. Deze dag is door de Verenigde Naties ingesteld als wereldwijde dag tegen discriminatie op basis van afkomst, godsdienst, geslacht etc
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.