1.259
12

journalist

Francis Jorissen (1950), Belg die in Frankrijk woont. Nieuwsgierig, freelance journalist, polyglot en would-be reiziger met een bijzondere belangstelling voor het Midden-Oosten, alles wat iets verder ligt dan de horizon, gezonde voeding, koken en jazz.

Voetbal is een feest

Waarom de Fransen toch voor Blatter stemden

Er hangt al lang een sfeer van omkoperij, corruptie en vriendjespolitiek rond de toekenning van de Wereldkampioenschappen aan Rusland in 2018 en Qatar in 2022. Verleden week barstte de zweer. Net twee dagen voor de voorzittersverkiezingen van de FIFA, waarvoor Sepp Blatter zich voor de zoveelste maal weer kandidaat stelde.

Zijn tegenstanders wilden hem nu echter wel echt weg. De UEFA-top adviseerde haar leden voor zijn uitdager, de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein, te stemmen. Het plan mislukte, veel landen stemden toch voor Sepp Blatter en de UEFA leed zwaar gezichtsverlies.

The Je gelooft het misschien niet maar ook in voetballand lopen naïevelingen rond. Zoals bijvoorbeeld de Nederlandse voorzitter van de KNVB Michael Van Praag. Die is verwonderd dat onder de UEFA-leden ook de Fransen voor Blatter gestemd hebben. Tegen de afspraken binnen de UEFA in en ondanks het feit dat de Fransman Michel Platini voorzitter is van de UEFA.

Van Praag hoeft het echter niet ver te zoeken.

Qatar is de hoofdsponsor van PSG. Voor de voetbal-analfabeten, dat is zeg maar het Franse Ajax maar dan veel groter en vooral véél rijker. Daarnaast bezit Qatar in Frankrijk niet alleen de uitzendrechten van het 1ste en 2de klasse voetbal maar ook… van de UEFA Champions League, het belangrijkste voetbaltoernooi voor clubs in en rond Europa. Hoor je de kassa klingelen?

Dan hebben we het nog niet over het feit dat Qatar de laatste jaren ook een van de belangrijkste investeerders in de Franse economie is geworden. Duur vastgoed op de grote avenues in Parijs werden aangekocht. Prestigieuze hotels in Parijs, Nice en Cannes maar ook de chique winkelketen ‘Le Printemps’ werden overgenomen. Daarnaast kocht Qatar Investment Authority, het investeringsvehikel dat door de Qatari overheid is opgericht, ook participaties (meestal tussen de 1% en 10%) in wat ze in Frankrijk ‘les fleurons du savoir Français’ (‘De vlaggeschepen van het Franse kunnen’) noemen: Total, LVHM, VÈolia Environment, Suez Environment, Vivendi, Vinci en EADS (Airbus).

De hele affaire stinkt, zei Blatter over de timing van de arrestaties, net twee dagen voor de voorzittersverkiezingen. Dat er ergens wel wat stinkt is tenminste iets waar iedereen binnen voetballand het over eens is. Iets waar ze het ook over eens zijn is dat alleen geld niet stinkt.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)