8.423
97

Voormalig GroenLinks-statenlid ZH

Alfred Blokhuizen (Leiden, 1955) was van 2007 tot april 2015 voor GroenLinks lid van de Provinciale Staten in Zuid Holland.

Hij volgde ITO onderwijs metaalbewerking (1968-1972) en was korte tijd fabrieksarbeider. Daarna werd hij o.a. ondernemer in de omroepwereld van Vlaanderen. Daar was hij radiopresentator en mede-eigenaar van een regionale omroep in Gent. Sinds 1992 houdt hij zich bezig met de politiek. Van 1994 tot 2008 was hij fractievertegenwoordiger/gemeenteraadslid/fractievoorzitter/commissievoorzitter in de gemeente Spijkenisse.

Volgt na het boerkaverbod het totale verbod op gezichtsbedekking?

Burgerrechtenorganisaties, let op uw zaak. Op termijn komt men met de volgende stap: het totale verbod op gezichtsbedekking. De eerste stap is, met veel bombarie en afleiding, gezet.

Naar mijn mening gaat het dezelfde kant op als met het SoFi- / BS-Nummer. Men begint met een klein stapje, allemaal “voor de veiligheid en tegen fraude” en als dat eenmaal is geaccepteerd komt de volgende stap. En het volk, het volk roept gewoon massaal: “wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen”. Dat heeft intussen onder meer geleid tot de zeer vaak misbruikte en ten onrechte toegepaste wet Syri. Vele duizenden mensen zijn hierdoor al gedupeerd geraakt. (Ik ga dat hier niet uitleggen. Meer informatie vindt u hier.)

Cameratoezicht
Foto: Miloslav Hamřík, Pixabay

In ons land heb je het burgerrecht om onbespied en anoniem door het leven te gaan, zolang je geen strafbare feiten begaat. Dat is een groot goed, dat met het boerkaverbod flink is aangetast. Daar kunnen mensen misschien blij van worden, vooral omdat het erop is gericht om moslima’s mee te treiteren, maar het is een gevaarlijke eerste stap op weg naar de totale opheffing van uw persoonlijke vrijheden op straat. Het boerkaverbod is zo geschreven dat eigenlijk niets meer kan. Een grote zonnebril is ook taboe, zeker in samenhang met een shawltje en een hoed, om maar wat te noemen. Ik kan een hele lijst maken met wat allemaal niet meer mag. De knulligheid van de wet zorgt er gelukkig voor dat hij nauwelijks uitvoerbaar is, maar de geest is uit de fles!

Het boerkaverbod zet de deur wagenwijd open tot de invoering van een systeem zoals in China. Reken maar dat de veiligheidsindustrie al bezig is om de overheid te wijzen op de enorme mogelijkheden van gezichtsherkenning in de openbare ruimte. Dat is gewoon kassa! Er hangen nu in Nederland vele tienduizenden camera’s in de openbare ruimte. Even een wetje veranderen en ze zijn te koppelen aan rijbewijzen, paspoorten etc. Zo’n methode is natuurlijk niet effectief als je je gezicht mag bedekken. Maar nu het verbod er deels al is, biedt dat enorme perspectieven voor de (veel te) nieuwsgierige overheid en de om 200% veiligheid schreeuwende politici. De eerste stap is gezet.

We weten intussen uit China welke gevolgen de wet heeft voor de burgers daar. Je krijgt automatisch strafpunten, waardoor het leven je een stuk moeilijker wordt gemaakt. Niets kan ons garanderen dat dat hier nooit zou kunnen gebeuren. De enige methode om het risico niet te lopen is door er niet aan te beginnen. Daarom is een verbod op gezichtsbedekking een gevaarlijke eerste stap op weg naar totale controle op de burgers. Zeg maar 1984 4.0.

Ik weet het, heel veel mensen denken niet aan de gevolgen van een stap. Maar bij iedere wet moet je denken aan wat erna kan komen. Ik zie hier een enorm risico voor het afschaffen van je vrijheid om onbespied te gaan en staan waar je wilt. Het vraagt ook om het nadenken over wie en wat je bent. Zijn wij mensen eigenaar van de staat of zijn wij mensen eigendom van de staat die kan doen en laten wat ze wil met haar inwoners.

Misschien loop ik ver op de muziek vooruit, maar ja, je kunt er maar vast over hebben nagedacht! Dus burgerrechtenorganisaties: let op uw zaak!

Geef een reactie

Laatste reacties (97)