4.277
38

Lobbyist en Politiek Filosoof

Robbert Baruch is Manager Public Affairs bij Buma/Stemra. Hij is op 12 oktober 1967 in Amsterdam geboren. Hij studeerde Politicologie (Politieke Filosofie) en Bestuurskunde in Leiden en Theologie in Amsterdam en Jeruzalem. Zijn studie politicologie rondde hij af met een scriptie over Vondel's Palamedes en de 17e-eeuwse Nederlandse politieke filosofie. Na zijn studie werkte hij achtereenvolgens als communicatiestrateeg bij een internationaal reclamebureau, communicatiemanager bij de ING Groep, bestuursadviseur, wethouder van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord en lobbyist voor het Verbond van Verzekeraars in Den Haag.

Voorbeeldig islamitisch gedrag

Vooral islamitische Hagenaars grepen in bij de pro-ISIS demonstratie en lieten zo zien dat zij het oneens waren met wat de ISIS-aanhangers zeggen

Vrijdag vond in Den Haag een demonstratie plaats van aanhangers van ISIS. CDA en ChristenUnie hadden in de Tweede Kamer gepleit voor een verbod op de demonstratie. Dat is geen gekke gedachte: volgens de VN is ISIS een terroristische organisatie. Logischerwijs verwees minister Timmermans de zaak naar de verantwoordelijkheid van de gemeente Den Haag.

Volgens Burgemeester Van Aartsen waren er geen wettelijke gronden om de demonstratie te verbieden. Wel zouden strenge voorwaarden gesteld worden aan de bijeenkomst. Er zou extra extra gelet worden op strafbare uitingen, zoals het oproepen tot geweld.

Dat is niet gebeurd. Op de beelden van RTV West is duidelijk te horen hoe de demonstranten waarschuwen voor de “komst van de troepen van Mohammad”: Khaybar Khaybar ya yahud, yaish Muhammad sawa ya’ud. Vertaald: “Joden! herdenk Khaybar! De troepen van Mohammed komen eraan!” Khaybar is een stad ten noorden van Medina waar in het jaar 629 na een veldslag de Joden vermoord, onderdrukt en verdreven werden. Mohammed heeft er nog een Joodse echtgenote aan overgehouden. Het is een bekende bedreiging aan Joods adres, de tekst is bekend en binnen een paar zoekopdrachten op Google te vinden. Behalve deze bedreigingen waren er vlaggen van verboden organisaties en waren de demonstranten voor het grootste gedeelte onherkenbaar. De politie greep, in tegenstelling met de belofte van Van Aartsen, niet in.

Enkele omwonenden deden dat wel. Zij gingen in gesprek met de ISIS-aanhangers en organiseerden, eerder al, een demonstratie tegen ISIS. Het is voorbeeldig en moedig gedrag van vooral islamitische Hagenaars die zo lieten zien dat zij het oneens waren met wat de ISIS-aanhangers zeggen, en duidelijk maakten dat ISIS niet staat voor het islamitische gedachtegoed.

En dat terwijl de reacties van autochtone Nederlandse reacties zich vooral beperkten tot de demonstratie negeren of op Twitter en de bekende websites als reaguurder roepen dat de islam en de islamieten het land uit moeten.

Ik hoop dat de extremisten tijdens deze ramadan tot inkeer komen, en wens alle anderen een Ramadan Mabruk.

Dit artikel staat ook op de website van Robbert Baruch

Geef een reactie

Laatste reacties (38)