1.710
96

TV presentator

Hanneke Groenteman ging na haar studie Frans als journaliste werken bij het Parool. Na een uitstapje werd ze in 1975 eindredactrice van het feministische vrouwenprogramma 'Radioweekblad' (later omgedoopt tot 'Hoor Haar') bij de VARA. Vele programma’s op radio en tv volgden, waaronder 'De Stand van Zaken', 'En dat op maandagmorgen', 'Ophef en Vertier', 'Met het oog op morgen', 'De Schreeuw van De Leeuw’ en ‘ B&W’. Momenteel is ze te zien in het VARA-programma ‘Vrouw & Paard.

Vrouw & Voetbal

Waarom zit er bij al die eindeloos wauwelende mannen op tv nooit eens een vrouw?

Ik begin chagrijnig te worden van die elkaar overlappende en beconcurrerende borreltafels met mannen in wisselende samenstellingen, die tijdens dit WK elke avond op meerdere netten tegelijk zitten te blazen.

Dat doen ze als het even kan met een vette vleug seksisme (VI Oranje, Johan Derksen over lekkere wijven en Yolanthe beledigend), en maar lachen, wat een lol! Het is, net als Ranking the Stars, genant, maar amusant om naar te kijken en je wordt ook vaak deskundig bijgepraat over foebel, maar het schreeuwt om een nieuwe fem-golf of een herstart van Vrouw en Paard en de Tafel van Vijf.

Ooit is voorgesteld bij Studio Sport om vrouwen in de panels te halen, maar dat werd met overgrote meerderheid de vergadering uit gestemd. Vera Pauw misschien, opperde iemand, die was toen bondscoach vrouwenvoetbal bij de KNVB, en met succes! Vera Pauw? Nee, die is te onbekend.

O, is dat het criterium? Ik kende persoonlijk Piet de Visser niet voor ik hem avond aan avond zag analyseren. (Piet de Visser? Die met dat pruikje en die tanden, maar wel heel veel verstand van voetbal). Dus een kip- en ei-kwestie.

Bij de regionale omroepen zijn vrouwen die sportprogramma’s presenteren (dochter van Evert te Napel bijvoorbeeld, bij Omroep Gelderland) en dat heel erg goed doen. Ik denk aan Barbara Barend, bekend en geen kleine jongen in voetballand. Het is een onzinargument dus en gewoon onwil en ouderwets mannengedoe. Ze voelen zich waarschijnlijk niet ‘lekker onder ons’ als er vrouwen bij zitten.

Zet voor mij mij een paar ‘onbekende’ vrouwen met verstand van zaken over voetbal aan tafel en laat de uitgezakte en beborsthaarde Youp van ’t Hek lekker thuis, die heeft er toch geen ‘verstand van’, zegt hij zelf, en het scheelt een hoop geld, heren! Bovendien wordt ons een lelijk gemakzuchtig lied bespaard.

Op naar de finale!

Geef een reactie

Laatste reacties (96)