425
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vrouw zorgt dat man zorgt

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Zijn vrouwen zorgzamer dan mannen?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen zijn beduidend voorzichtiger als ze met kleine kinderen zijn en in een gokspel mee doen vanwege een onderzoek naar hoeveel risico ze nemen. Mannen in de zelfde situatie zijn niet zo zorgzaam en blijven gewaagd gokken. Een tweede minder verrassende vondst in het onderzoek was dat mannen meer risico’s nemen als ze samen met andere mannen zijn. Competitie zit ze in het bloed.

Het was echter wel opvallend dat mannen als ze met een vrouw samen moesten spelen minder gokten. Dit komt overeen met onderzoek dat al eerder werd gedaan en waaruit blijkt dat mannen in een langdurige betrokken relatie met een vrouw niet meer hoeven de wedijveren met andere mannen om de aandacht van hun vrouw te krijgen. De conclusie is dat zorgend gedrag bij vrouwen sterker is dan bij mannen, die echter wel veel vaker een gokje wagen. Dat gebeurt omdat de knop voor verhoogde oplettendheid in aanwezigheid van een kind bij een man niet om gaat, bij een vrouw wel.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)