1.185
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vrouwen en lekkere hapjes

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Een computerprogramma achterhaalde het geheim van monogamie

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Primaten leven in groepen en partnerkeuze wordt bepaald door seksuele competitie. Onderzoekers hebben lang gepuzzeld over de vraag waarom het bij mensen – die toch ook tot de primaten behoren – anders gaat. Waarom werden mensen monogamer dan hun voorouders en gingen ze als gezinnen leven? Het antwoord op die vraag zou nu wel eens gevonden kunnen zijn door onderzoekers van het National Institute for Mathematical and Biological Synthesis (NIMBioS) aan de University of Tennessee.

Die konden met een computerprogramma het omslagpunt bepalen wanneer bij de eerste mensengemeenschappen de vrouwtjes mannetjes gingen uitkiezen omdat ze voor eten konden zorgen. Het was een ware seksuele revolutie waarbij de voortplanting niet langer bepaald werd door de dominante mannen die met elkaar wedijverden om seks met de vrouwen in een groep.

Op den duur begonnen mannen met lagere status in de samenleving – en uiteindelijk gebeurde dat met alle mannen behalve met die met de hoogste status – vrouwen lekkere hapjes te geven: voedsel voor seks. Het resultaat kwam daardoor meer te liggen op keuze van vrouwen voor mannen die hun partner en kinderen goed konden verzorgen. Vrouwen bepaalden in toenemende mate de regels van hof maken en seks.

Maar betekent dat automatisch dat alles en iedereen monogamer werd? Vrouwen hebben zelf ook een agenda als het op de keuze voor sekspartners aankomt. Ze zijn – naar andere onderzoekers beweren – nog steeds biologisch gezien geïnteresseerd in de gezondheid van hun kinderen en daarom op zoek naar het beste zaad. Af en toe een slippertje met ´zo´n echte man´ – stevige kaken, diepe stem, brede schouders, rap van de tongriem gesneden, kortom een reclamebord voor gezondheid en geen pantoffelheld – om ervan verzekerd te zijn dat bij de kinderen er tenminste eentje zit die het overleeft.

Misschien is de samenleving waarin we nu leven wel weer zo veranderd dat alle biologische mechanismen die ons aansturen volkomen veranderd zijn en zien we binnenkort nog veel meer revoluties die nu nog niet voorspelbaar zijn.

Eerder: Mannenhand maakt vrouwen heet


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)