8.079
87

PvdA-fractievoorzitter Rotterdam

Vrouwen in de politiek: ‘Brrrrr moslims’

Met de SP, GroenLinks en Nida bieden we Rotterdammers in de knel perspectief, geven we duurzaamheid een boost én maken we een vuist voor meer WIJ

Vrouwen en politiek blijkt niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. In de Nederlandse politiek zijn vrouwen slecht vertegenwoordigd. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 staan voor de PvdA in de twee grootste steden vrouwen aan het roer. In aanloop naar de verkiezingen schrijven PvdA-lijsttrekkers Barbara Kathmann (Rotterdam) en Marjolein Moorman (Amsterdam) wekelijks een brief over hun perikelen als vrouw in de politiek.

Hai Marjolein,

Had een boel te vertellen over mooie avonden met krachtvrouwen en powerchicks die in Rotterdam overal opduiken. Over de pil terug in het basispakket en over een betere wereld die bij vrouwen begint, maar helaas. Al die positiviteit is bij mij even de kop in gedrukt. Rotterdam bruist. Na de verkiezingen gaan we hier eens flink de bloemen buiten zetten en het leven vieren, maar er zijn dagen, dan zakt de moed je in de schoenen en heb je het idee dat we in deze stad op emancipatie-niveautje 0 zitten.

Met links progressieve partijen willen we een nieuwe koers voor de stad; sociaal, inclusief en duurzaam. De uitdagingen van nu vragen daar om. Met de SP, GroenLinks en Nida bieden we Rotterdammers in de knel perspectief, geven we duurzaamheid een boost én maken we een vuist voor meer WIJ. Niemand die het wil horen, want “brrrrrrrrr moslims” klinkt het overal. Alsof ik in bed ben gestapt met Hamas (klinkt rijkelijk gedramatiseerd, maar het is me voor de voeten geworpen), terwijl we als partij een lokale samenwerking zijn aangegaan op basis van dezelfde idealen voor de stad. Het rechts-populistische beeld dat is neergezet over moslims, is dus officieel doorgesijpeld in alle lagen van medialand. Het stelt me teleur dat we in Nederland niet geloven dat moslims links en progressief kunnen zijn. We hebben met vier partijen negen actiepunten geformuleerd, waar je als linkse Rotterdammer niet tegen kán zijn.

Mensen, moslims houden niet van terroristen. Mensen, er wonen tienduizenden Rotterdammers met een Turkse achtergrond in Rotterdam. Als er 300 op een brug staan, staan er dus tienduizenden niet op een brug. Mensen, als je deze nuance aanbrengt, betekent dat niet dat je niet tegen een dictatoriaal regime bent. Mensen, we leven in een vrij land. Vrijheid van geweten, gedachte en godsdienst zijn een groot goed. Laten we dat koesteren en samen knokken voor die vrijheid, zonder in die anti-moslimkramp te schieten. Ook ná de verkiezingen strijd ik voor een sociaal, duurzaam en inclusief Rotterdam en zal ik samenwerken met iedereen die deze koers onderschrijft ongeacht achtergrond, geaardheid of religie.

Helaas dus geen relaas over krachtvrouwen en powerchicks, al zit het Links Verbond er vol mee. Met en zonder hoofddoek.

Liefs,

Bar

 

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (87)