1.517
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vrouwen moeten niet trouwen als ze twijfelen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over huwelijks twijfelaars 

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik weet het niet met dit onderzoek: wetenschappers van de University of California, Los Angelos (UCLA) hebben vastgesteld dat als vrouwen die van te voren twijfelen of ze wel met ‘hem’ moet trouwen, ze daar goed naar moeten luisteren, want het is een waarschuwingssignaal.

Onzekerheid voor het huwelijk hangt samen met 2,5 keer zo veel scheidingen binnen vier jaar en met minder tevredenheid over het huwelijk. Dat geldt vooral voor vrouwen.

Het onderzoek werd gedaan onder 232 echtparen (heel conventioneel de helft mannen en de andere helft vrouwen). De vrouwen waren gemiddeld 25 en de mannen gemiddeld 27 jaar. Ze werden uitgebreid geïnterviewd in de eerste periode van hun huwelijk en daarna gedurende vier jaar gevolgd.

Op de vraag of ze wel eens getwijfeld hadden om te trouwen antwoordde 47 procent van de mannen bevestigend (die maakte zich dan natuurlijk zorgen of ze nog wel met hun vrienden konden doorzakken in de kroeg) en 39 procent van de vrouwen.

Over die twijfels van de mannen hoef je je dus blijkbaar niet zo veel zorgen te maken, maar over die van vrouwen wel. De onderzoekers denken nu dat als vrouwen twijfels hebben voor ze het huwelijksbootje instappen ze toch goed moeten nadenken, want wie weet bespaart dat een hoop gedoe.

Eén deskundige maakt het heel bont en vraagt “als je een eng vlekje op je huid hebt, moet je het dan negeren en toch naar het strand gaan?” Potentiële huwelijkspartners zijn toch geen vlekjes. Zijn het trouwens voorspellende twijfels?

In de geest van “Ik vind zijn agressieve buien niet zo leuk” of gaat het om ergernissen? En wat, als die twijfels nu juist de oorzaak zijn van de huwelijksproblemen en dat als je eenmaal twijfels in je hoofd hebt je daar ook overal de bevestiging van gaat zien. Dan krijg je zo’n zie-je-wel-hij doet het weer huwelijk. Ik vind het dus wel interessant en ben ook voor de slogan ‘bij twijfel niet inhalen’,

maar ik gun iedereen het grote avontuur van een wereld buiten uitsluitend je eigen privébestaan, iemand met enge gekke eigenschappen waar je mee moet leren leven.

Het weetje van donderdag nalezen: Zijn mannen beter in het    herkennen van dingen?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)