425
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vrouwen onthouden nieuwe gezichten beter dan mannen

De reden is alleen wat onduidelijk; heeft het iets met vruchtbaarheid te maken?

Vrouwen onthouden gezichten beter dan mannen. Onderzoekers monitorden via eye-tracking (manier om oogbewegingen te volgen) waar proefpersonen naar keken in een gelaat – ogen, mond, neus – terwijl ze een reeks portretten op een computer bekeken.

Vrouwen kijken meer naar nieuwe gezichten dan mannen dat doen en ze konden ze daardoor ook beter onthouden. Het gebeurt allemaal op onbewust niveau.

Leuk, zou ik zeggen, maar heimelijk ben je geïnteresseerd te weten waarom vrouwen gezichten beter onthouden. Ik haal maar even een stel vooroordelen uit de kast: Is dat omdat ze verzorgender van aard zijn en dus meer naar het gezicht kijken? Is dat omdat ze altijd op zoek zijn naar baby’s omdat ze zich daarvoor verantwoordelijk voelen? Is dat omdat ze snel willen weten wie in een gezelschap mogelijke partners zijn en wie concurrenten? Ik som er maar een paar op, om te illustreren hoe in sommige onderzoeken soms heel gekke conclusies getrokken kunnen worden. Niet in dit onderzoek overigens.

Blijf ik met de vraag zitten waarom vrouwen dat beter doen dan mannen. Het moet toch een functie hebben. Een ander onderzoek(.pdf) laat zien dat vrouwen in de menopauze een minder goed geheugen hebben. Vrouwen die veel last hadden van opvliegers hadden meer en langer problemen met hun geheugen. Ook bij vrouwen die meer negatieve emoties hadden deed het geheugen het minder goed.

Ik neem aan dat dus na de overgang mannen en vrouwen misschien wel weer even goed gezichten onthouden. Als dat uit onderzoek ook zou blijken zou je toch gaan denken dat de reden dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd beter gezichten onthouden daar ook iets mee heeft te maken.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Alternatieve geneeswijzen; een emotionele kwestie

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)