1.325
52

Oud-Tweede Kamerlid

Harry van Bommel (1962) was van 1998 tot 2017 lid van de Tweede Kamer
voor de SP. Hij was daar woordvoerder Europese en Buitenlandse Zaken.
Hij was tevens lid van de parlementaire assemblee van de NAVO en de
OVSE. Voorafgaand aan zijn Kamerlidmaatschap was Van Bommel van
1994-1998 gemeenteraadslid in Amsterdam en lid van de stadsdeelraad
Amsterdam-Oost (1990-1994). In 2017 zei hij zijn lidmaatschap van de SP
op uit onvrede over het gebrek aan interne democratie in de partij.

Van Bommel studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van
Amsterdam en behaalde eerder een lesbevoegdheid aan de Hogeschool
Windesheim. Hij doceerde enkele jaren Nederlands en Engels aan het
ROC-Amsterdam. Tegenwoordig werkt Van Bommel als strategisch
bestuursadviseur van het college van Burgemeester en Wethouders in
Zwolle. Naast deze functie treedt hij op als internationaal
verkiezingswaarnemer voor de OVSE en als politiek consultant en trainer.

VS tolereert perverse orgaanhandel gevangenen

Levenslang veroordeelde zussen komen uit het gevang wanneer zus Gladys haar nier afstaat aan Jamie. Waarom? De nierdialyse van Jamie kost de staat teveel geld

Amerika is een gek land. Dat vond ik al bij mijn eerste bezoek 25 jaar geleden en dat vind ik nog steeds. Televisiereclame voor ziekenhuizen (bij ons de goedkoopste hulp), concurrentie onder kerken (wij zijn de grootste) advocaten die ‘absoluut de goedkoopste echtscheiding’ aanbieden en voor wie het zelf niet heeft ‘moedermelk in overvloed voor een zacht prijs’. Aan die rariteiten wordt nu een bijzondere mogelijkheid tot strafvermindering toegevoegd. Jamie en Gladys Scott kunnen zich bevrijden van hun levenslange gevangenisstraf als Gladys een nier afstaat aan haar zieke zus.

Gouverneur Barbour, van de staat Mississippi, wil ze die vrijheid geven omdat de nierdialyse van Jamie de staat veel geld kost en de zussen geen gevaar meer vormen. Ik vind dat een immorele en verwerpelijke ruil. Ofwel de twee komen in aanmerking voor strafvermindering en kunnen worden vrijgelaten ofwel ze moeten nog langer zitten. Daar zou die nierdonatie niet aan toe of af moeten doen. Mocht deze ruil doorgaan dan zullen er snel veel meer organen worden aangeboden door gevangenen. Je kunt hierbij moeilijk zeggen dat ze dit uit vrije wil doen. Op niet doneren staat immers een langere gevangenisstraf. Mogelijk is er een relatie tussen dit idee en de ambitie van de gouverneur om in 2012 een gooi te doen naar het presidentschap. Die ambitie gaat hier dus over de rug (of de nieren) van mensen die al 16 jaar gevangen zitten.

Betalen voor bloed- of orgaandonatie is pervers. Het maakt de mens tot koopwaar en leidt tot zaken als commercieel draagmoederschap dat bij ons gelukkig verboden is. Je hoeft geen christenfundamentalist te zijn om te zien dat met de deal die Barbour wil toestaan het hek van de dam is. Binnen de kortste keren worden straks organen verkocht aan de hoogste bieder net zoals er nu in arme landen wordt gehandeld in kinderen voor prostitutie of adoptie in het Westen. Orgaanroof van gevangenen komt al langer voor en wordt door de EU en Nederland in alle gevallen veroordeeld. We moeten dan ook niet toestaan dat orgaanhandel wordt bevorderd door dit soort deals. Natuurlijk, wij gaan er niet over, want het is in de VS. Maar het past wel om te zeggen dat dit een heel gevaarlijke ontwikkeling is.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)