Laatste update 18:41
8.879
127

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Waakzaamheid is geboden, hysterie juist niet

Rechtse websites als GeenStijl, de Dagelijkse Standaard of the Post Online worden er vaak van beschuldigd dat zij haat zaaien. Gevaarlijker is dat zij met hun hetzerige berichtgeving de mensen stijven in hun angst

Ik ben blij dat ik geen moslim ben met een rijbewijs. Als je dan per ongeluk tegen een paaltje aanrijdt of een voorligger aanstoot, gaan meteen hele volksstammen ervan uit dat je bezig was met een moordaanslag in opdracht van IS. Dat van die volksstammen is bewust zo opgeschreven. Het tribale denken krijgt vat op althans een deel van de Nederlandse bevolking. Dat blijkt uit de manier waarop de onthulling van GeenStijl is ontvangen over het ongeluk op het Amsterdamse stationsplein dat werd veroorzaakt door een meneer met een diabetesprobleem. Die meneer was geboren in Casablanca, schrijven de roze stemmingmakers onder vermelding van zijn volledige naam.

Hysterie
Screenshot GeenStijl

Nou dan weet je het wel. Daar zit meer achter.. Diabetesprobleem. Dat zouden we allemaal wel willen hebben als gelovige achter het stuur. Ga je mooi vrijuit in de ogen van de neppolitie. Dadelijk liep die vent al keelgebaren te maken op de bewaarschool en daar zijn christelijke medescholieren uit te schelden voor varkens, want je weet: tegenwoordig zijn kleuters al geradicaliseerd. De ander – degene die niet op ons lijkt, denkt zoals wij, er net zo uit ziet als wij – is slecht en wel vanaf de geboorte. Zelfs kleine kinderen zijn niet te vertrouwen. Een schooljuffrouw in het Vlaamse Ronse heeft het zelf gehoord: hoog kinderstemmetje, lage bedoelingen.

De terreur in Catalonië heeft Europa weer met de neus op de feiten gedrukt: een hoog ontwikkelde maatschappij zoals de onze is niet in staat zich te vrijwaren van de moorddadige waanzin van weinigen. Geslaagde bomaanslagen komen al sinds de negentiende eeuw voor maar het is voor terroristen nog nooit zo haalbaar en betaalbaar geweest om een bloedbad aan te richten. Dat is een goede reden voor zorg en waakzaamheid. Het is geen reden voor het soort hysterie dat nu baan breekt.

Het is al vaak genoeg gezegd: dat is juist de bedoeling van de terroristen. Zij zien graag dat we om ons heen de vijand zien. Als we dan ook nog wild om ons heen gaan slaan, dan is het nog veel beter. Des te meer kans hebben de terroristen om hun gang te kunnen gaan. De Catalanen hebben laten zien welke houding het meest effectief is tegenover deze vijand van alles waar ze voor staan. Ze brachten hun woede en rouw met grote waardigheid tot uitdrukking. Ondertussen rolden de Mossos d’esquadra, de politie van de deelstaat, de terroristische cel vakbekwaam op.

Rechtse websites zoals GeenStijl, de Dagelijkse Standaard of the Post Online worden er vaak van beschuldigd dat zij haat zaaien. Gevaarlijker is dat zij met hun hetzerige berichtgeving de mensen stijven in hun angst juist nu vastberadenheid geboden is. Zo ondermijnen zij ons vermogen om het hoofd te bieden aan deze grote bedreiging voor onze vrijheid en onze burgerrechten.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (127)