439
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waar afwijzing toe kan leiden

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De relatie tussen afwijzing en gezondheidsproblemen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

We willen er graag ‘bij horen’ en afwijzing doet pijn. Hoeveel pijn? Onderzoekers hebben daarnaar gekeken: het doet erg veel pijn. Meer pijn dan je denkt.

Vooral als je jong bent doet afwijzing pijn en er zijn aanwijzingen dat er een relatie is tussen afwijzing en gezondheid. Dat geldt zeker als de afwijzing gericht is: scheiding, ontslag, gericht pesten op school, op je werk of in een tehuis. Het kan onder andere leiden tot een drie keer zo grote kans op depressie.

In dit nieuwe onderzoek werd gekeken naar stressfactoren die bij afwijzing horen en naar ontstekingsfactoren. Het blijkt dat recente afwijzing inderdaad zorgt voor een ontstekingsreactie in het lichaam. Dat zou mogelijk een rol hebben kunnen spelen bij grotere overleefkansen; tenslotte moet je die ontstekingsreactie niet zien als iets negatiefs maar als kans om je beter te verweren tegen bedreiging.

Maar als dat langdurig plaatsvindt, richt het zich tegen je. Dan heeft het gevolgen voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Mogelijk verklaart verder onderzoek hoe het een rol kan spelen bij het ontstaan van overgewicht, diabetes, depressie, hart- en bloedvatziekten en zelfs bepaalde vormen van kanker.
Het interessante is overigens dat hoe hoger je op de maatschappelijke ladder staat des te heviger die ontstekingsreactie ten gevolge van afwijzing is. Ik speculeer maar even: zou het komen omdat hoger geplaatste mensen er het minst bij willen horen, dat ze in hun arrogantie denken het zelf wel te kunnen, dat ze anderen niet nodig hebben?

Wie zal het zeggen.

Het weetje van woensdag nalezen: De persoonlijke kenmerken van succescvolle Amerikaanse presidenten

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)