1.815
50

Voormalig Tweede Kamerlid SP

Harry van Bommel (1962) was tot 2017 tweedekamerlid voor de SP. Sinds 1986 is hij lid van de partij. In 1990 werd hij voor de SP lid van de deelraad Amsterdam Oost en voorzitter van de afdeling Amsterdam Oost. In 1994 werd Van Bommel het eerste SP-gemeenteraadslid in Amsterdam. Sinds de entree van de SP in de Tweede Kamer is Van Bommel beleidsmedewerker Onderwijs en Defensie voor de nieuwe fractie. Hij werkte onder andere mee aan het spraakmakende rapport over (het gebrek aan) kansen voor jongeren "Alles Kids?".

Van Bommel studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (afgestudeerd in 1994) en doceerde hij enkele jaren Nederlands en Engels op een MBO-school.

Waar blijft 555 voor Pakistan?

Ik verwijs de mensen nu maar door naar Oxfam Novib, naar Artsen zonder Grenzen en naar de Stichting Vluchteling

Terwijl de ene helft van Nederland zich vermaakt met de Gay Pride en binnenhofnar Geert Wilders, ligt de andere helft met zijn of haar kont in het zand van een costa aan de Middellandse Zee. Ondertussen hebben er in Pakistan overstromingen plaats gevonden die volgens de Verenigde Naties rampzaliger zijn dan de tsunami in 2004. En wat doet de vaderlandse hulpindustrie? Die is ook met vakantie: giro 555 is dicht.

De overstromingen in Pakistan hebben op het moment dat ik dit schrijf minstens 1500 mensenlevens gekost. De VN zegt dat 13,8 miljoen mensen zijn getroffen door de ramp en dat er miljarden euro’s nodig zijn om noodhulp en wederopbouw mogelijk te maken. Op korte termijn zijn er honderden miljoenen nodig. Nederland heeft 1 (zegge: één) miljoen euro beschikbaar gesteld. Al enkele dagen word ik gebeld door bezorgde mensen die geld willen storten en vragen of giro 555 weer open is. Dat is niet het geval. Ik verwijs de mensen nu maar door naar Oxfam Novib, naar Artsen zonder Grenzen en naar de Stichting Vluchteling die allemaal op hun eigen wijzen, met eigen projecten, proberen hulp te verlenen.
Inmiddels heeft Pakistan zelfs de NAVO om hulp gesmeekt maar die heeft geen mensen meer beschikbaar wegens andere bezigheden in buurland Afghanistan. De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani verwacht dat de crisis als gevolg van de overstromingen de ernst van de aardbeving in Kashmir zal overtreffen. Die beving kostte meer dan 80.000 mensen het leven. Mogelijk is veel van dat verlies aan mensenlevens te voorkomen als er op korte termijn vanuit de hele wereld hulp wordt geboden die door de VN wordt gecoördineerd. Ook uit Nederland is daar meer geld en deskundigheid voor nodig. De Kamer kwam terug voor een zinledig debatje over de formatie. Hoe kan het dat er bij Kabinet, Kamer en Hulporganisaties zo weinig urgentie is nu het gaat om een ongekende ramp als in Pakistan? Ik heb er geen verklaring voor.
Op zoek naar een verklaring heb ik op het internet de verschillende berichten en reacties op de ramp nagelezen en ben daar enorm van geschrokken. Als voorbeeld noem ik het dagblad Trouw waar een handjevol lezers reageert en verwijst naar de islamitische achtergrond van Pakistan. Moslims moeten hun eigen broeders maar helpen, is zo ongeveer de redenering. Ik mag hopen dat deze lezers niet representatief zijn voor het publiek dat deze krant gemiddeld trekt.
Op korte termijn ga ik samen met collega’s proberen 555 weer aan de praat te krijgen en minister Verhagen weer aan het werk te krijgen. Dat spelletje met Geert Wilders eindigt toch voor 11 september maar tot die tijd kunnen de slachtoffers in Pakistan niet wachten.

Harry van Bommel

Tweede Kamerlid SP

Geef een reactie

Laatste reacties (50)