771
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waar blijft de mannelijke Sunny Bergman?

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over ijdele mannen

Jongens en mannen maken zich steeds meer zorgen over hun gewicht. Amerikaans onderzoek laat zien dat bijna 18 procent van de jongens zich zorgen maakt over zijn gewicht en fysieke voorkomen.We wisten ondertussen wel dat veel vrouwen zich over hun gewicht en hoe ze eruit zien druk maken, maar dat jongens ermee bezig zijn lijkt een nieuwe trend.

Vrouwen worden vaak afgerekend op hoe ze eruit zien en het lichaamsgewicht is daar een integraal onderdeel van. Omdat niet iedereen er ideaal uit ziet is er enorme drang om het ideale gewicht dan maar te bereiken via middeltjes, sportschool, zweetbroeken, balsems die de billen dikker maken, maar de taille slanker. Je kunt het je niet gek genoeg voorstellen of het bestaat wel. Voor veel vrouwen wordt het uiteindelijk een obsessie. Een Brits onderzoek liet zien dat 70 procent van de vrouwen die een dieet om af te vallen volgt een normaal BMI heeft. Eetstoornissen komen steeds vaker voor. De druk die uitgaat van de portrettering van de ideale vrouw in de media wordt steeds groter. Voor meisjes van acht is ‘dik zijn’ een belangrijk gespreksonderwerp.

Lang leek het erop alsof jongens en mannen daar volledig ongevoelig voor waren. Als jongen word je minder afgerekend op hoe je eruit ziet, maar meer op wat je presteert. Dat lijkt toch wel aan het veranderen te zijn. Was vroeger een op de tien mensen met een eetstoornis van het mannelijk geslacht, tegenwoordig lijkt het meer in de richting van de een op de vier te gaan.

Opvallend is echter dat de jongens die zich druk maken over hoe ze eruit zien niet uitsluitend bezig zijn met wat eraf moet, maar ook met wat erbij moet. Ze willen zwaarder worden en er spieren bij krijgen. Dus gaan ze meer eten, vooral eiwitten, ze gaan vaker naar de sportschool (niet om het buikje kwijt te raken maar om breder te worden) en als het zo snel niet lukt gebruiken ze anabole steroïden die een beetje helpen bij de aanleg van spieren. Er is recentelijk een toename van het misbruik van dergelijke middelen te zien. Het is overigens moeilijk in kaart te brengen omdat anabolen officieel niet voor dat doel gebruikt mogen worden en men dus van het illegale circuit afhankelijk is. Misbruik van anabole steroïden gaat uiteraard ook vaak mis omdat de bijwerkingen niet voor de poes zijn.

Wat echt nodig is, is goed besef van hoe een normaal lichaam eruit ziet. Er is dus eigenlijk een soort mannelijke Sunny Bergman nodig, die met de camera gaat ontdekken wat ons vandaag de dag door de cultuur waarin we opgroeien opgedrongen wordt: hoeveel spieren moet ik erbij krijgen om een echte kerel te zijn?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)