24.444
46

Freelance evenementen organisator

Bart Elshof werkt in de evenementen-branche waar hij alle facetten van de organisatie op zich neemt. Hij is een van de weinige overgebleven ras-Amsterdammers in de stad, met het hart op de tong. Hij groeide op tussen alle culturen in Amsterdam-oost en de Pijp en kijkt altijd naar de persoon kijkt achter het hokje.

Waar de massale, collectieve rouw voor Appie Nouri vandaan komt

"Zou het kunnen zijn dat we met z'n allen een beetje klaar zijn met dat eeuwige wij-zij-denken dat sommige politici maar al te graag aanwakkeren?"

De vader van Abdelhak Nouri bedankt de fans voor hun komst bij het huis van de Ajacied

Precies een week geleden ontplofte mijn Ajax appgroep toen Appie Nouri in de tweede helft van een oefenduel in Oostenrijk naar de grond zakte. Ik was aan het werk maar hield de berichten nauwlettend in de gaten. Het was toen nieuws dat voornamelijk onder Ajax-supporters leefde; ons kleine grote troeteltalent ging ons toch niet zomaar uit het niets verlaten?

Naarmate de dagen volgden, zonder positief nieuws uit Oostenrijk, werd het nieuws steeds groter en landelijker. Vele, mooie steunbetuigingen van rivaliserende clubs als Feyenoord, PSV, Utrecht en AZ kwamen binnen. Steeds meer mensen die niets met voetbal hebben en voor vorige week zaterdag waarschijnlijk nog nooit van zijn naam hadden gehoord, raakten ook emotioneel betrokken.

Gisteren kwam dit tot uiting in een prachtig, respectvol eerbetoon op zijn geboortegrond; de straten van Geuzenveld. Er liepen zelfs mannen in Feyenoord shirts rond. Wie had ooit gedacht dat dat nog zou kunnen? Wat was het mooi om te zien dat jong en oud, zwart, licht-getint en wit, vrouwen met hoofddoekjes en beulen met Ajax-tattoos en zelfs Rotterdammers in hun clubshirt gebroederlijk, zij aan zij, deze ode aan Nouri en zijn familie brachten. Alleen al aan deze veelzijdige opkomst kun je zien wat voor grote meneer Nouri al was. God mag weten wat hij ons nog allemaal op het veld en daarbuiten nog had kunnen brengen.

Maar waar komt deze massale, collectieve rouw toch vandaan? Het is komkommertijd, maar zoveel aandacht voor deze held had ik niet verwacht.

Zou het kunnen zijn dat we met z’n allen een beetje klaar zijn met dat eeuwige wij-zij-denken dat sommige politici maar al te graag aanwakkeren? Links of rechts, moslim, christen of atheïst, pro- of anti zwarte piet, asielzoeker of PVV’er, uiteindelijk hebben wij allemaal een ding gemeen. Dat is dat we een tijdje op deze aarde mogen rond dwarrelen. Hoe je die tijd invult boeit niet, als je het maar met liefde en passie doet, zonder anderen te kwetsen. En in goede gezondheid uiteraard! Juist dat is denk ik wat iedereen nu zo verbindt.

Het maakt niet uit hoe veel geld, talent of vrienden je hebt, welke god je aanhangt, voor welke club je bent en welke kleur je hebt; een goede gezondheid is ieders belangrijkste bezit. Die kan zelfs als je nog jong bent en super gezond leeft zoals Appie, in één keer van je worden afgenomen.

Nouri heeft ons in zijn veel te korte carrière laten zien dat positieve energie je zoveel liefde en geluk brengt. Hij was geliefd bij iedereen binnen de club. Alle kids uit Amsterdam West en ver daarbuiten keken ondanks zijn kleine postuur tegen hem op.

Als hij door zijn prachtige karakter de verschillende Nederlandse kampen al een klein beetje dichter bij elkaar brengt is dat meer waard dan het winnen van vijf Champions League titels en drie Wereldkampioenschappen bij elkaar. Wat zou het mooi zijn als hij ook maar een klein beetje meekrijgt van wat hij teweeg brengt.

Wij blijven hopen op goed nieuws, waarschijnlijk tegen beter weten in. Maar deze prachtige saamhorigheid neemt niemand hem, zijn familie, Amsterdam of Nederland meer af.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)