2.152
81

oud-directeur Amnesty International

Eduard Nazarski is sinds maart 2006 directeur van Amnesty International, afdeling Nederland. Hij werkte 15 jaar bij VluchtelingenWerk Nederland, waar hij eerst verantwoordelijk was voor de ondersteuning van vluchtelingen en later voor de beleidsbeïnvloeding. De laatste 6 jaar van zijn dienstverband was hij er algemeen directeur. Nazarski was tot zomer 2008 voorzitter van de European Council on Refugees, een samenwerkingsverband van 65 NGO's in 28 landen in Europa. Tot eind 2019 was hij directeur van Amnesty International

Waarom Greenpeace onze steun verdient

'Het is Poetin die zich schuldig maakt aan kaping, niet van een boorplatform maar van het publieke debat'

De activisten van Greenpeace zijn piraten. Homo’s passen niet in de Russische samenleving. Advocaten, rechters en kunstenaars moeten erg voorzichtig zijn en zeker niet al te onafhankelijk. Punkbandjes horen thuis in een werkkamp en demonstranten horen in de cel.

Welkom in het Rusland van Vladimir Poetin.

Sinds het begin van de derde termijn van Poetin wordt duidelijk dat het Russische regime steeds nieuwe redenen en manieren bedenkt om critici de mond te snoeren. In het Rusland van Poetin is protest te radicaal als het bestaat. Onze collega’s van Amnesty Rusland ervaren dat elke dag. Hun kantoor werd doorzocht en elke vorm van activisme is verdacht. Een demonstratie aanstaande maandag naar aanleiding van de komst van de Olympische Vlam, is verboden.

Piraterij
De dertig activisten van Greenpeace die actie voerden omdat zij zich zorgen maken olieboringen bij de Noordpool hebben zich volgens de Russische autoriteiten schuldig gemaakt aan piraterij. Triest genoeg dreigen zij het volgende slachtoffer te worden van de toenemende repressie in Rusland. Het afgelopen jaar hebben tal van activisten te maken gekregen met de toenemende inperkingen van de vrijheid van meningsuiting in Rusland.

Ook hebben organisaties te maken gekregen met de buitenlandse agent-wetgeving. Milieuorganisaties, mensenrechtenorganisaties en andere NGO’s werden het slachtoffer van deze nieuwe wet. Zij kregen te horen dat zij, omdat ze geld uit het buitenland ontvangen, spionnen zijn.

Kaping van het publieke debat
Door critici te betitelen als spionnen en piraten, houdt Vladimir Poetin zijn land in een wurggreep. Het is Poetin die zich schuldig maakt aan kaping, niet van een boorplatform maar van het publieke debat.

Dit jaar wordt het Nederland-Ruslandjaar gevierd. Wat maand na maand, incident na incident en repressieve wet na repressieve wet duidelijk wordt is dat er geen enkele reden is voor feest. De arrestatie van de Artic30 is een nieuw dieptepunt. Een dieptepunt dat zich niet weg laat poetsen door het organiseren van een extra opera of expositie.

Absurde aanklacht
Het is glashelder. De 30 activisten van Greenpeace zijn geen piraten. In het internationaal recht wordt piraterij gedefinieerd als een daad van geweld met als doel persoonlijk gewin. Ook in de Russische wet is een dergelijke definitie te vinden. De absurde aanklacht van piraterij moet dan ook zo snel mogelijk van tafel. Ook moet een onderzoek worden ingesteld naar de beschuldigingen dat tijdens hun arrestatie buitensporig geweld is gebruikt.

Naast milieuactivisten wordt ook journalisten, kunstenaars, demonstranten, advocaten en andere groepen het leven steeds vaker onmogelijk gemaakt. Na de enorme binnenlandse repressie pakt Poetin nu ook vreedzaam protest vanuit het buitenland aan. Daar kunnen en mogen wij ons niet bij neerleggen. En dat zullen we ook niet!

Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van organisatie zijn wezenlijke onderdelen van een rechtstaat, van mensenrechten. Daarbij staat Amnesty International zij aan zij met hen die weigeren om repressie te accepteren. Daarom steunen wij Greenpeace. En zolang als het nodig is zullen wij Greenpeace blijven steunen.

Deze speech werd uitgesproken door Eduard Nazarski voor de Greenpeace-demonstratie op zaterdag 5 oktober 2013

cc-foto: Mike

Geef een reactie

Laatste reacties (81)