4.080
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Waarom hij altijd je verjaardag vergeet

Iedere dag een weetje! Vandaag: zijn mannen vergeetachtiger dan vrouwen? 

Naar de winkel geweest en vergeten dat je biologische links draaiende yoghurt voor je partner mee zou brengen? En je had het nog zo beloofd. Het was eigenlijk het belangrijkste waar je de deur voor uit ging. Tja, dat overkomt vooral mannen vaak.

Het lijkt geen fabeltje te zijn want Noorse onderzoekers hebben aangetoond dat mannen meer vergeten dan vrouwen.

Dat wil nog niet zeggen dat het geheugen van mannen minder goed is dan dat van vrouwen. Toen 48.000 mannen en vrouwen tussen 30 en 60 geïnterviewd werden over hun geheugen, bleken mannen vaker vergeetachtigheid te melden dan vrouwen. Het bleek ook een echt mannending, want het maakte niet uit hoe oud ze waren, 30 of 60. In die periode werd het geheugen ook niet minder goed. Een man vergeet gewoon meer omdat hij man is. Wel bleek als mensen gespannen zijn, last van depressie hebben of een lager opleidingsniveau hebben ze minder onthouden.

De onderzoekers blijven ons echter de verklaring schuldig voor het verschil in vergeetachtigheid tussen mannen en vrouwen en ik kan me hier wel het een of ander bij voorstellen. Misschien is het wel een cliché dat mannen van alles vergeten en geven ze daardoor gemakkelijker toe dat ze vaak iets vergeten. Dat zou kunnen betekenen dat vrouwen weten dat ze meer moeten onthouden om niet voor man aan te worden gezien en het minder graag toegeven.

Het is maar een denkspelletje van me om te laten zien hoe je onderzoeksuitkomsten ook kunt verklaren. Ik zeg niet dat het zo is, maar je moet toch in elk geval een verklaring kunnen geven waarom de uitkomst mogelijk helemaal niet klopt omdat het alleen maar om de herinnering van mannen gaat over hun vergeetachtigheid en die blijkt dus niet zo geweldig te zijn.

Ik kan me ook voorstellen dat iets onthouden samenhangt met wat je echt belangrijk vindt. Zo onthouden mannen misschien wel heel goed op welke datum de finale van de Europese kampioenschappen voetbal in 1988 was en in welke stad de wedstrijd gespeeld werd, maar zijn ze vergeten om op hun zeventiende trouwdag een bloemetje te kopen voor hun lief. Tja, wie zal het zeggen?

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)