Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom schudden we elkaar de hand?

  •  
22-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
311 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over het effect van handen schudden
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Bij een begroeting in westerse samenlevingen geven wij elkaar een hand. Waarom doen we dat? In de meeste business opleidingen wordt op het belang van het handen schudden gewezen. Bij een ontmoeting elkaar de hand schudden kan beslissen over het al of niet doorgaan van een zakelijke deal.
Onderzoekers probeerden de codes van het handen schudden te begrijpen door de functionele MRI (fMRI) van mensen die naar een filmpje van elkaar wel of niet een hand gevende mensen keken te analyseren.
Het bleek dat elkaar een hand geven zorgt voor een positief gevoel in het netwerk in de hersenen dat sociale interactie registreert. De nucleus accumbens – een deel van de hersenen dat een gevoel van beloning geeft – was actiever als in het filmpje een hand werd gegeven dan wanneer dat nagelaten werd. Elkaar een hand geven voorafgaand aan een sociale interactie zorgt zo voor een positieve stemming en voorkomt het negatieve gevoel dat ontstaat door vermijdingsgedrag.
Het bevestigt het idee dat men vroeger had over het schudden van handen: op die manier laat je zien dat je geen wapens in je hand hebt. Een eerste indruk is natuurlijk altijd belangrijk. Je zou weer ander onderzoek kunnen doen om te begrijpen wat voor invloed een stevige handdruk of een slap handje hebben.
Ik denk dat als je in Japan een filmpje laat zien van voor elkaar buigende zakenmensen die elkaar ontmoeten, je vergelijkbare resultaten krijgt. Wie respect voor een ander toont en zijn ogen neerslaat (zich dus kwetsbaarder maakt omdat hij de ander niet kan zien en dus wel vertrouwen moet) zou daar wel eens de verklaring voor kunnen vormen. Wie zoals in Aziatische landen de handpalmen tegen elkaar brengt zou in landen waar dat de juiste begroeting is de nucleus accumbens wel eens flink kunnen kietelen. Want ja, wie zijn handen tegen elkaar brengt kan geen wapen hanteren. Een beetje creatief mens kan zo aardig door associëren.
Hoe dan ook, als je in Nederland zaken wil doen is elkaar de hand schudden dus reuze nuttig. Maar ik denk dat als je internationaal iets wil verdienen je je aan de oude wijsheid moet houden: als je in Rome bent, doe dan als de Romeinen. Dat oude Rome biedt nog meer wijsheid, want het geven van handen kon niet voorkomen dat Julius Caesar een mes in zijn rug kreeg.
Het weetje van zondag nalezen: Verkracht. En daarna?
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Zijn meest recente boek is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.