Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom we liegen over seks

  •  
30-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag legt hij uit dat seksonderzoek vaak niet correct weergeeft wat er in de slaapkamer gebeurt
Kan het jou wat schelen wat mensen van je denken? Iedereen zegt dan ‘nee’, maar natuurlijk kan het je wel wat schelen. Als je in een groep leeft wil je voldoen aan verwachtingen of het liever zelfs nog beter doen. Menselijk gedrag is echter zo divers dat er weinig is waarover eensgezindheid in verwachtingen bestaat. Wie kan het schelen als een man liegt over hoeveel hij weegt, omdat de stereotype verwachting dat als meer vrouwelijk gedrag ervaart? Niemand en dat blijkt ook uit onderzoek. Maar het wordt anders als het om seksualiteit gaat.
Het was wel weer een onderzoek met studenten als proefpersonen – en dat betekent dat we vooral meer te weten komen over wat studenten doen of zouden doen – maar als het over seks gaat is maakt dat niks uit, want de media zijn uiteraard bovenop het onderzoek gesprongen. 293 mannelijke en vrouwelijke studenten tussen 18 en 25 jaar vulden een vragenlijst in. Ach, weer een vragenlijst die moet bewijzen wat mensen in het echte leven doen. Maar goed, het gaat over seks en daar willen we alles over weten.
De helft van de proefpersonen was gekoppeld aan een machine waarvan ze dachten dat het een leugendetector was. De andere helft had aan die machine gezeten voor het onderzoek echt begon, maar was daarna los gekoppeld. De vragen betroffen 124 gedragingen. Bij vrijwel alle gedrag (of dat nu als typisch mannelijk of vrouwelijk gezien wordt) maakte het niet uit of de proefpersonen aan de pseudo-leugendetector gekoppeld waren. Behalve als het om seks ging. Mannen gaven in de groep die niet aan de detector zat veel minder seksuele prestaties op en zeiden veel minder partners gekend te hebben dan degenen die dachten dat ze gecontroleerd werden door de leugendetector. Terwijl de vrouwen veel meer seksuele contacten opgaven als ze dachten dat ze op een leugen betrapt konden worden. Het reflecteert de verwachtingen ten aanzien van mannen en vrouwen. Mannen moeten veel (stoer en avontuurlijk) en vrouwen weinig (deugdzaam en gecontroleerd) aan seks doen en dus antwoorden ze dat maar als hun antwoord toch niet gecontroleerd kan worden. Zowel mannen als vrouwen liegen dus allebei.
Het wordt echter nog leuker: de onderzoekers hadden dit onderzoek al eens eerder gedaan, in 2003. Toen, tien jaar geleden dus, hadden vrouwen die aan de leugendetector zaten minder seksuele contacten dan mannen. Nu was het andersom en hadden vrouwen die dachten dat ze beter de waarheid konden vertellen omdat ze gecontroleerd werden, juist meer seksuele contacten dan mannen. Wat dat betekent? Dat laat ik aan jezelf over, maar stel je daarbij voor dat je aan een leugendetector zit.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Iedere dag schrijft Ivan een Gezond Weetje op Joop. Het vorige weetje: Kun je letterlijk ziek worden van een mediahype?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.