Laatste update 31 maart 2017, 00:09
14.649
70

Fractievoorzitter SP Apeldoorn

Sunita Biharie werd geboren in Rotterdam (1980). Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van jeugdzorg, maatschappelijk actief en werkte onder andere mee aan de commissie Samson en voor Stichting STUK. Zij hoopt door het maken van lespakketten, het geven van interviews/workshops en het spreken op conferenties bij te dragen aan de bestrijding van kindermishandeling. Daarnaast is zij politiek actief bij de SP en Blogger bij Apeldoorn Direct. In 2017 werd ze lijsttrekker voor de SP in Apeldoorn.

Waarom zwijgt iedereen over extreem hindoe-nationalisme?

"Politiek, word eens wakker! Stop met wegkijken. Spreek u uit, voordat de bom barst en het te laat is"

Ik maak me grote zorgen. Terwijl er overal op de wereld extreme nationalisten aan de macht lijken te komen zwijgt iedereen terwijl hetzelfde in India gebeurt.

Op 19 maart werd de hindoe priester Yogi Adityanath benoemd tot premier van Uttar Pradesh. Uttar Pradesh is een deelstaat van India met 200 miljoen inwoners, waarvan 20 procent moslims. Adityanath staat bekend om zijn rol bij anti-moslimrellen in zijn thuisstaat Gujarat, waarbij in 2002 meer dan duizend doden vielen. Adityanath is ook de man die een tempel wil bouwen voor hindoegod Ram in Uttar Pradesh’ tempelstad Ayodhya. Dit is de plek waar in 1992 een moskee werd verwoest door hindoenationalisten. Hierbij vielen 900 doden.

Ook roept een co-spreker van Adityanath bij een bijeenkomst op om overleden moslimvrouwen op te graven en te verkrachten. Hij zegt verder dat hindoes en moslims verschillende culturen hebben die nooit samen zullen gaan. De aanval op de gemende relaties is begonnen.

Dit is niet nieuw. De problemen tussen moslims en hindoes gaan al eeuwen terug. Ook veel hindoe hindoestanen die in Suriname en Nederland wonen nemen vaak deze stelling in. Het is niet zomaar dat een groot deel van de hindoestanen in Nederland op de PVV stemt. Het hindoe-nationalisme speelt hierbij een rol.

Veel Indiërs waren aanvankelijk voorstander van president Trump. Ze leven in een bubbel met de gedachte dat wanneer er over  ‘de buitenlander’ gesproken wordt, het niet over hen gaat. Zij wanen zichzelf immers succesvol en ‘geïntegreerd’. Vaak zijn ze het eens met de visie dat de islam een groot gevaar is. Zij hebben immers in India ‘gezien’ wat de islam doet. Zij zijn er van overtuigd dat de islam de wereld wilt overnemen. Eigenlijk bezigen ze dezelfde taal als Trump en Wilders.

Het klopt dat veel Indiërs en hindoestanen succesvol op de arbeidsmarkt zijn. Maar hoe succesvol kun je  jezelf als gemeenschap eigenlijk noemen als alcoholmisbruik, mishandeling, seksisme en eergeweld eerder de regel dan de uitzondering zijn. Hoe succesvol ben je als je een goed betaalde baan hebt, maar de prijs is dat kinderen al van jongs af aan onder druk worden gezet om te presteren?

Na de moord op een Indiase ingenieur in de V.S. waarbij “ ga terug naar je eigen land” werd geschreeuwd, werden sommige Indiërs ineens wakker. Ja, ook zij zijn ‘de buitenlanders’ waar Trump het over heeft.

Het hindoe-nationalisme is niet alleen zelfdestructief (zie de hoeveelheid zelfmoord onder Hindoestaanse meiden) maar ook zeer beschadigend voor de maatschappij. Ook in Nederland hebben we in de Hindoestaanse gemeenschap mensen rondlopen die zichzelf beter wanen, en andere mensen haten op grond van hun afkomst en religie.

Iedereen lijkt weg te kijken. Waarom? Omdat ze geen zooi trappen op straat? Het moet toch om mensenrechten en gelijkwaardigheid gaan? Politiek, word eens wakker! Stop met wegkijken. Spreek u uit, voordat de bom barst en het te laat is.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)