Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wasmachine stuk. Wat te doen?

  •  
21-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Duurzame keuze moet zoveel mogelijk op een presenteerblaadje worden aangeboden
Op Facebook een oproepje plaatsen om erachter te komen of iemand er toevallig nog een in de aanbieding heeft. Of op marktplaats zoeken naar een goed tweedehands exemplaar. Dat is wat ik zou doen. Mijn vriend niet. Met twee kleine kinderen en twee drukke banen is onze tijd kostbaar. Hij heeft binnen tien minuten een nieuwe besteld via internet die de volgende dag nog wordt geleverd.
Ander voorbeeld. We gaan verhuizen en nemen onze oude kledingkasten niet mee. Ik kan nog net op tijd voorkomen dat mijn wederhelft ze bij het grofvuil zet. Zonde toch? Ik maak een account aan op de website www.gratisoptehalen.nl, zet de kasten op de foto en plaats ze online. Na twee mislukte pogingen om de kasten gratis aan iemand weg te geven – in beide gevallen komt de geïnteresseerde na uitgebreid telefoon- en smscontact niet opdagen – ben ik gefrustreerd en belanden ze alsnog op straat in de regen.
En zo kan ik, helaas, nog wel even doorgaan. Natuurlijk, er zijn tal van initiatieven die duurzame keuzes leuker en makkelijker maken. Denk aan de biologische groentetas, met recepten voor obscure groentes, of de grote supermarkt en drogist die ook biologische producten verkopen. Maar voor mensen als mijn vriend, die best een duurzame keuze wil maken, maar alleen als dat niet meer tijd kost of veel meer geld, is het niet genoeg. Nu kunnen wij, fanatieke groendoeners, deze mensen veroordelen omdat ze net dat stapje extra niet willen zetten, maar als we echt op grote schaal willen verduurzamen, zullen we ze moeten verleiden. Ten eerste moet de duurzame keuze ons zoveel mogelijk op een presenteerblaadje worden aangeboden. Een GroenLinks-raadslid met wie ik dit probleem besprak, kwam met het lumineuze idee van een duurzaamheidsconsulent. Drukke tweeverdieners kunnen zo iemand inhuren om hun leven zo groen mogelijk in te richten. De consulent selecteert de meest duurzame bank en energieleverancier (en helpt je bij het overzetten), regelt de isolatie van je woning en helpt je bij het recyclen en delen van spullen. Maar deze oplossing is vooral interessant voor dertigers en veertigers in het spitsuur van hun leven, die meer geld hebben dan tijd.
Een andere oplossing is moeilijker te realiseren, maar wat mij betreft wel interessanter. De duurzame keuze moet aantrekkelijk worden, omdat het je een goed gevoel geeft, je ermee kunt laten zien wie je bent en het je een ervaring rijker maakt. Op kledingruilavondjes hergebruik je niet alleen kleding, maar klets je bij met vrienden. Mijn ervaring is bovendien dat deze avonden, in mijn geval meestal met een groepje van zo’n tien vrouwen van uiteenlopende leeftijden en formaten, bijdragen aan vrouwelijke saamhorigheid en zelfvertrouwen.
Collega’s bij GroenLinks startten afgelopen jaar de website www.krijgdekleertjes.nl. Op de site kunnen ouders kinderkleding uitwisselen. Het kost best even wat tijd om je te registeren, kledingpakketten samen te stellen en te verzenden, maar de voldoening die het geeft is groot. Net als wanneer je voor weinig geld een mooie tweedehands tafel scoort op marktplaats.
Toegegeven, mijn vriend zal nog steeds opteren voor een duurzaamheidsconsulent, maar als ik hem eenmaal zover heb dat hij met vrienden een kledingruil organiseert, is hij vast in no-time overstag.
Volg Katinka ook op Twitter

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.