Laatste update 23:26
14.956
171

Fractievoorzitter SP Tweede Kamer

Toen ik gemeenteraadslid werd voor de SP, was ik het jongste raadslid van Nederland. Al vroeg wist ik dat ik actief wilde zijn voor de enige partij die echt tussen de mensen staat. De enige partij die niet alleen de straat op gaat in verkiezingstijd, maar ook daarbuiten. De enige partij waar mensen niet actief worden om zelf carrière te maken, maar om iets voor elkaar te kunnen betekenen. De SP is voor mij de partij die staat voor een eerlijke en sociale wereld.

Acht jaar lang heb ik bij de FNV, de vakbond, gewerkt. Ik heb daar gezien wat een onzeker contract met mensen doet. Ik heb daar zij aan zij met thuiszorgmedewerkers gestreden tegen hun ontslag en voor goede zorg. In onderhandelingen voor de cao ouderenzorg heb ik altijd geprobeerd mij niet te laten leiden door de directieheren in mooie pakken, maar door wat de mensen op de werkvloer mij vertelden.

Wat eens normaal was, is nu luxe

Klaas, je hoeft niet jaloers te zijn omdat iemand bijstand ontvangt. Je hoeft geen mensen te straffen die moeten rondkomen van nog geen duizend euro in de maand

Beste Klaas Dijkhoff,

cc-foto: EU2016 NL

Dit weekeinde vieren jullie het zeventigjarig bestaan van de VVD en dat is natuurlijk een felicitatie waard. Op jullie feest riep je ook de overwinning uit: De liberalen zijn de dominante stroming. ‘We hebben gewonnen’, zei je. Ik ken je als een goedgeluimde VVD’er en wil natuurlijk jullie feestje niet bederven, maar snap je ook dat ik schrok van jouw overwinningsretoriek? Omdat de succesagenda van jouw VVD veel mensen zo weinig reden geeft om te feesten.

De ongelijkheid in ons land is enorm toegenomen. Van alle rijke landen ter wereld is alleen in de Verenigde Staten de rijkdom nog ongelijker verdeeld. De rijkste 10 procent van Nederland heeft inmiddels ruim twee derde van al het vermogen in handen. De rest, 90 procent van alle Nederlanders, moet het dus doen met een derde van het vermogen;

De toekomst is voor jongeren onzekerder geworden. Een onzeker contract is voor een hele generatie het nieuwe normaal geworden: van onze jongeren werkt de helft met een onzekere aanstelling, waardoor een toekomst opbouwen heel lastig is geworden. Veel jongeren hebben niet meer het vertrouwen dat zij het beter zullen krijgen dan hun ouders;

De lonen van mensen blijven al jarenlang achter. Veertig jaar lang hebben huishoudens hun besteedbaar inkomen nauwelijks zien stijgen, maar tegelijk pakten de hoogste managers wat ze pakken konden: 174 keer meer krijgen zij nu dan de mensen op de werkvloer. Het vertrouwen dat hard werken ook wordt beloond heeft een knauw gekregen;

Meer vrije markt leidde tot minder vrijheid voor mensen. Een studie of een vaste baan, toegankelijke zorg of een betaalbaar huis, goede voorzieningen en sociale zekerheid, dat wat ooit voor iedereen normaal was, is nu voor steeds meer mensen een luxe geworden. Gewone mensen hebben steeds minder het vertrouwen dat de politiek er ook voor hen is.

En nu ga je wéér een stapje verder. Mensen met een arbeidsbeperking moeten we volgens jou onder het minimumloon laten werken. En mensen die helemaal niet kunnen werken en afhankelijk zijn van de bijstand, moeten voor straf nog meer worden gekort.

Maar Klaas, je hoeft niet jaloers te zijn omdat iemand bijstand ontvangt. Je hoeft geen mensen te straffen die moeten rondkomen van nog geen duizend euro in de maand. Echt waar, deze mensen hebben het al moeilijk genoeg zonder de denigrerende woorden van de VVD.

We zijn allebei Brabanders. De term “goei volk” ken ik dus ook. Maar volgens mij gaat het niet om ‘goed’ of ‘geen goed’ volk, maar gaat het over de rijkste 10% en de rest. Om de allerrijksten, die van jullie veel voordelen krijgen, en om gewone mensen, die ook het beste van hun leven proberen te maken, en maar zelden een cadeautje krijgen van de VVD.

Beste Klaas, ik feliciteer jou en de VVD van harte met jullie zeventigste verjaardag en ik hoop dat jullie een mooi feest hebben. Maar denk ook eens aan al die mensen die de afgelopen jaren niet van jullie overwinningen hebben geprofiteerd.

Groetjes, Lilian

Geef een reactie

Laatste reacties (171)