365
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wat gebeurt er als je favoriete sportteam verliest?

De geschiedenis leert dat er maar een team kan winnen, en dat is helaas maar uiterst zelden Nederland

Wat gebeurt er als je favoriete sportteam verliest? Onderzoekers namen de moeite dat eens goed te bekijken en het resultaat van hun werk is onthullend: Verliest ons team dan eten we meer suiker en verzadigde vetten. ‘Vlug en lenig’ weer geen kampioen? We gooien ons op het ijs en de dubbele burgers om troost te zoeken.

Het is een Amerikaans onderzoek en wij Nederlanders zijn natuurlijk héééél anders, maar toch… zo lang zo’n onderzoek in Nederland niet is gedaan zijn het interessante uitkomsten. Voor het onderzoek werd gekeken naar gegevens over de voedselconsumptie op maandag in meer dan 25 grote steden waar teams zitten die uitkomen in de National Football League (je weet wel dat Amerikaanse voetbal, waarvan je de regels niet begrijpt omdat ze steeds hands maken en het doelpunt dan toch wordt goedgekeurd).

In steden waar het plaatselijke team verloor steeg op de maandag erop volgend de consumptie van verzadigde vetten met 16 procent terwijl in de stad met het winnende team het met 9 procent daalde.

Lobbyisten voor grote sportevenementen gebruiken vaak het argument dat het goed zal zijn de Olympische Spelen, de EK, de WK naar ons land te halen vanwege de effecten op de hele bevolking. En ze zijn er zo succesvol mee geweest dat beleidsmakers het nu ook steeds beweren. Mensen zullen het voorbeeld van hun sporthelden volgen en meer gaan bewegen.

Ja, het is waar dat na een groot sportevenement zich meer mensen melden bij een sportvereniging. Maar het merendeel van die mensen komt al twee maanden nadat ze zich opgaven niet meer opdagen bij de trainingen. En nu zien we ook nog dat als je land veel verliest in zulke wedstrijden de bevolking in gewicht toe zal nemen, omdat ze minder goed zijn gaan eten.

Het kan me niet meer schelen, Nederland heeft toch verloren. Geef me een dubbele patatoorlog, maar laat de oranje verpakking maar weg. De geschiedenis leert dat er maar een team kan winnen, en dat is helaas maar uiterst zelden Nederland.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag
: Niet bang zijn voor ik=wij

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)