5.553
103

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wat moet Trump aan de oevers van de Schelde?

De mond van deze rivier is niet door Amerikaanse maar door Canadese, Poolse en Britse soldaten op de Wehrmacht veroverd

cc-foto: Auke Visman

Koning Willem-Alexander heeft president Trump uitgenodigd voor de herdenking van de slag om de Schelde uit 1944. Dan kan hij misschien meteen die gehavende D-Day vlag in ontvangst nemen, zo hoopt men.

De vraag is alleen: Wat moet Trump precies aan de oevers van de Schelde? De mond van deze rivier is namelijk niet door Amerikaanse maar door Canadese, Poolse en Britse soldaten op de Wehrmacht veroverd. Het was een heftige en bloedige veldslag waarbij het westelijk gedeelte van Zeeuws-Vlaanderen grotendeels is verwoest. Ook op Walcheren werd zware schade aangericht. De geallieerden bombardeerden eerst een paar dijken waaronder de Westkappelse Zeedijk om het eiland onder een laag water te zetten.

De overwinning aan de Schelde is voor de logistiek van het Amerikaanse leger wel van groot belang geweest omdat men daardoor de haveninstallaties van Antwerpen in gebruik kon nemen. Die waren onbeschadigd in geallieerde handen gevallen, een fout die de Wehrmacht niet meer zou maken. Daarom richtten ze zware vernielingen aan in de havens van Rotterdam en Amsterdam.

Eregasten horen dan ook op de eerste plaats te zijn premier Trudeau van Canada, de persoon die dan premier is van het Verenigd Koninkrijk en eerste minister Morawiecki van Polen. Het zijn hun mensen die in de Zeeuwse modder krepeerden. Het ligt voor de hand om ook een lid van het Britse koninklijk huis uit te nodigen. De koningin zal wel te frêle zijn voor zulke uitstapjes. Charles? William? Harry, de kampioen van de veteranen?

Als Trump komt, kan hij alleen maar de dankbaarheid van het Amerikaanse volk overbrengen voor de offers die de Canadezen, de Polen en de Britten hebben gebracht om de aanvoer van oorlogstuig en rantsoenen naar de Amerikaanse soldaten veilig te stellen. Misschien is dat wel een mooi idee. Dat hij eens out of character optreedt.

Als het per se om Amerikaanse soldaten moet gaan, dan kun je beter in Zuid-Limburg terecht. Daar is veel gevochten. Daar zijn in Maastricht krankzinnige feesten gevierd waarbij de verlofgangers de katholieke meisjes de jitterbug leerden, tot schrik van de pastoors en de nette burgerij die er lang over deden om ze weer in het gareel te krijgen.

Daar ook maakten Nederlanders voor het eerst kennis met Afro-Amerikaanse soldaten, geminacht en gediscrimineerd door hun blanke wapenbroeders, die belast waren met logistieke taken. Mieke Kirkels heeft over hen en hun kinderen een prachtig boek geschreven. Niet voor niets legden de Verenigde Staten hun grote oorlogskerkhof aan in Margraten. Dat is een betere plek voor Trump om die vlag op te halen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (103)