6.481
112

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wat we van de IS-vrouwen en hun kinderen mogen verwachten

Laten we een klein gedachte-experiment doen.

God, wat zijn ze weer kwaad. Het Binnenhof trilt ervan. Je moet vrezen dat er nieuwe scheuren bij komen in de muren van het bouwvallige complex. Ophef! Verontwaardiging! Altijd zeggen ze plechtig dat ze zwijgen over een zaak ¨onder de rechter¨ maar nu is het anders. ¨Zijn we helemaal gek geworden?¨, roept Madeleine van Toorenburg van het CDA. Ook Dilan Yesilgöz (VVD) is in alle staten. Dit omdat advocaat André Seebregs namens een stuk of twintig IS-vrouwen een kort geding aanspant tegen de Nederlandse staat. Ze willen met hun kinderen teruggehaald worden om hier te worden berecht.

Aldus staan deze vrouwen op één lijn met Donald Trump en Recep Erdogan, die ook willen dat Europese landen de verantwoordelijkheid nemen voor wat hun onderdanen in Syrië hebben aangericht.

Goed, laten we eens een klein gedachte-experiment doen. Seebregs verliest dat geding en Nederland blijft de IS-vrouwen en hun kinderen de rug toekeren. Wat kan er dan gebeuren? Als ze in handen van het Turkse leger vallen, worden ze waarschijnlijk keurig aan de poort van de Nederlandse ambassade in Ankara afgeleverd. Dan komen zij tóch.

De kans is evenwel groter dat de broeders in de inmiddels niet meer serieus bewaakte kampen verschijnen om de vrouwen en kinderen opnieuw in hun greep te nemen. Dan worden zij de kern van een herlevend IS.

Hun staan zware tijden te wachten. Veel kinderen zullen in de komende winter bezwijken, maar de overlevenden zijn dan geharder dan ooit, op weg om geduchte strijders te worden, getraind in het opgaan tussen de bevolking, in bedrog, misleiding en het plegen van aanslagen. Dat immers wordt hun overlevingsstrategie – gekanaliseerd door een verwrongen interpretatie van de koran. De herinnering aan de gestorven broertjes en zusjes voedt de haat bij de opgroeiende kinderen én hun moeders.

Als ze bijzonder gemotiveerd zijn het land van Geert Wilders aan te pakken, geeft Kalief Aboe Bakr al Baghdadi ze daartoe zeker de gelegenheid. Dan zullen ze met valse papieren als rugzaktoerist het land binnenkomen. Kijk ze zitten op hun bagage in de afgeladen spitstrein. De eerste etappe naar het paradijs.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (112)