1.136
17

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

We houden onszelf voor de gek

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: magere melk bij de koffie, slagroom bij de taart

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het was een mooie dag gisteren. Iedereen was op zoek naar een terrasje om in de zon te zitten. Bij de Noordermarkt in Amsterdam is op zaterdag een biologische markt. Daar stond ik op de hoek bij het appeltaartterras en kon niet snel doorlopen wegens de dikke rij wachtenden die daar geduld moesten hebben voor ze aan de beurt waren voor de beste appeltaart van de stad, misschien wel van de wereld. Daardoor werd ik ongevraagd getuige van een gesprek tussen vier dames van rond de dertig, die al zo gelukkig geweest waren een mooi stuk appeltaart met slagroom te veroveren.

“Ik let op mijn gezondheid,” hoorde ik zeggen. Het woord gezondheid triggert me altijd een beetje. Het zal wel een beroepsdeformatie zijn. Ik vertraagde mijn pas meer dan nodig was om mee te luisteren. “Ik eet in ieder geval biologisch vlees,” hoorde ik. “Maar verder wil ik niet gaan, want je moet ook niet helemaal hysterisch op biologisch worden. Dat is ook niet gezond.

Ik keek opzij om te zien wie nu precies het eten van organisch vlees verwarde met op zijn gezondheid letten. Ik zag dames die nog niet te zwaar waren en voorlopig nog wel zonder al te grote gezondheidsproblemen door het leven zouden rollen. Als die al komen hebben ze er pas later last van. Wat ik vooral zag was dat ze rookten. Uit goedmoedigheid wilde ik me in het gesprek mengen en zeggen dat als ze echt zo in gezondheid geïnteresseerd waren, ze misschien beter zouden kunnen stoppen met roken. Maar zo´n goed mens ben ik nu ook weer niet, dus ik liep verder.

Waar ik getuige van was geweest was een mooi voorbeeldje van het onderhandelen met jezelf, iets waar we allemaal wel eens last van hebben. Maar sommigen houden zichzelf nu eenmaal nog meer voor de gek dan anderen.

Dat onderhandelen gaat als volgt: ik neem magere melk in mijn koffie, maar dan mag ik wel een beetje slagroom bij mijn appeltaart, en ik koop biologisch vlees, maar dan mag ik wel roken. Met jezelf onderhandelen is meestal niet zo moeilijk, want welke van je eigen argumenten je ook volgt, je hebt altijd gewonnen. En we zijn vrij ingenieus om argumenten te vinden om onszelf ter wille te zijn.

Wie echt een gezonde leefstijl wil oppakken, zal zich eerst eens bewust moeten worden hoe je jezelf voor de gek houdt. Ik moet misschien volgende week een kistje bij de groenteman op de markt vragen, erop gaan staan en een masterclass ‘gezond leven’ houden.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: We worden ouder, maar ook ongezonder

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (17)