Laatste update 21:09
6.364
180

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

We moeten PVV’ers leren begrijpen, maar hun denken is zo onnavolgbaar

Juist Wilders maakt de weg vrij voor sluipende islamisering. Of niet soms?

2010-12-05 17:57:00 Dutch MP Geert Wilders speaks during a conference for Israeli right wing party Hatikva in Tel Aviv on December 5, 2010. AFP PHOTO/GALI TIBBON
Foto: ANP – Geert Wilders spreekt op een conferentie van de Israëlische rechtse partij Hatikva in Tel Aviv (December 2010)

Wij moeten leren – zegt de nieuwe wijsheid – om de PVV-sympathisant serieus te nemen. Ze vormen zo langzamerhand een kwart van de Nederlandse bevolking. Zij hebben er recht op om te worden begrepen. Wij moeten een poging doen om, zoals de Duitsers het prachtig zeggen, tot nachvolziehen van hun bijzondere logica. Anders zetten wij die mensen weg en dat schijnt niet democratisch te zijn.

Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. En ook weemoedigheid die ’s avonds komt en niemand kan verklaren.

Neem bijvoorbeeld het recente voorstel van het Tweede Kamerlid Kuzu om buitenlandse financiering van Nederlandse partijen zoals de Duitsers het prachtig zeggen kurzerhand te verbieden. Wie waren daar nog meer voor? D66, GroenLinks, SP en PvdA. Alle andere partijen waren tegen: CU, SGP, CDA, SGP en PVV. De PVV óók dus. Hierbij tekenden Kuzu’s tegenstanders aan dat politieke partijen giften van boven de 4500 euro nu al bij het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten worden gemeld. Bij een ministerie gemeld, dus niet openbaar gemaakt.

Wanneer wij nu het PVV-denken op dit gebeuren loslaten, dan moet dat zoals de Duitsers het prachtig zeggen unausweichlich tot de volgende conclusie leiden: uiteraard probeert de elite haar financieringsbronnen te redden, aangestuurd als zij wordt vanuit buitenlandse centrales als Brussel, Saoedi Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. Anders komt de islamisering en de sluipende vorming van Eurabia maar aan het licht. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Maar tegenstemmen is ook ontmaskerd worden. Dat CDA, VVD, CU en SGP zich tegen een verbod op financiering door het buitenland richten, ligt binnen deze denkwijze volledig voor de hand. Ze zijn nu eenmaal his master’s voice. De actie van D66, GroenLinks, SP en PvdA valt uit te leggen als kiezersbedrog. Arrogander Peggold en zijn vrienden konden makkelijk goede sier maken. Ze wisten toch dat zij dit gingen verliezen. Ze lachten in hun vuistje en met hen de sjeiks die in de linkse coulissen de voorstelling volgen.

Maar, waarom, waarom, driewerf waarom wisten zij dat, vals links in de Tweede Kamer, de slijmjurken, de Gutmenschen? Zij wisten dat omdat Geert Wilders en zijn veertien kamerslaven gegarandeerd Kuzu’s voorstel weg zouden stemmen. Wilders is blijkbaar afhankelijk van geld uit het buitenland. Anders had hij deze kans wel gegrepen om de Nederlandse politiek van vreemde financiële smetten vrij te houden. Juist hij, de man van het rood wit blauw, het Wilhelmus en de nationale soevereiniteit. Hij maakt de weg vrij voor de sluipende islamisering van Nederland. Hij houdt de poorten open voor de dinars en de euro’s die de elite financieren.

Uitgerekend hij kon het verschil maken maar hij deed het niet.

Keert het kiesvolk zich nu massaal van Wilders af zoals dat Samsom is overkomen? Nee. Er valt geen rimpeling te zien. Wel sputteren enkele Wilders fanboys en -girls dat het niet erg is als de Tweede Kamer in de zak van buitenlandse geldmagnaten zit. Nee, als moskeeën en andere islamitische instellingen vanuit het buitenland gefinancierd worden, dat is pas link. Dat is gevaarlijk. Deze opmerking wordt dan gemaakt in een samenleving die al een kleine twee eeuwen op grote schaal wereldwijd missionering financiert maar goed, daar zal de gemiddelde PVV’er ook wel tegen zijn omdat hij dit met ontwikkelingshulp associeert. Dat laten we even terzijde. Nee, merkwaardig is dat hij een door het buitenland gefinancierde prediker gevaarlijker acht dan een dito figuur die in Den Haag aan de knoppen van de macht draait. Je zou toch zeggen: als een Tweede Kamer paal en perk wil stellen aan de financiering van godsdienstige instanties uit het buitenland, laten de dames en heren volksvertegenwoordigers dan meteen even naar hun eigen kijken. Maar nee. En nogmaals: Wilders kiest hier resoluut de zijde van de elite.

Je zou denken: nu zien we grote verschuivingen in de politieke voorkeuren. De potentiële kiezers van Wilders beseffen dat zij belazerd zijn en laten de valse profeet links liggen. Ze gaan voor Jan Dijkgraaf want een linkse partij zal wel een brug te ver zijn.

Zulke verschuivingen zijn niet zichtbaar. Wilders’ twitterlegers blijven het voor hun verlosser opnemen.

Dat is onvoorstelbaar. We moeten natuurlijk ons best blijven doen, maar PVV’stemmers begrijpen, dat blijkt toch heel moeilijk. Daarvoor is hun denken te onnavolgbaar.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (180)