1.047
13

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

We worden ouder, maar ook ongezonder

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: we zijn ongezonder dan onze ouders op dezelfde leeftijd

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De toename van het aantal mensen met overgewicht, hetgeen weer tot gevolg heeft dat steeds meer mensen diabetes type2 ontwikkelen, is een wonderlijk verschijnsel. Deze week stelden onderzoekers ook vast dat mensen wel langer leven dan hun ouders, maar zieker zijn dan hun ouders op de zelfde leeftijd.

Het is zorgelijk, maar we kijken een beetje toe en hebben nog niet bedacht wat er aan moet gebeuren. De oorzaak is duidelijk: we krijgen meer energiestoffen binnen dan we verbruiken. We weten ook dat miljoenen mensen veel moeite hebben om hun leven te veranderen, ondanks dat ze weten wat er aan de hand is. Waarom zou je jezelf dood willen eten (La grande Bouef)? Wetenschappers hebben er een naam voor, maar nog geen verklaring.

Hedonistische hyperfagie wordt het genoemd. Eten niet om de voedingswaarde, maar puur en alleen om het plezier van het eten. De onderzoekers zagen dat als mensen teveel eten er signalen in de hersenen worden afgegeven en dat het beloningscentrum daar op reageert. Lang is gedacht dat een aangeboren voorkeur voor vet en suiker (energierijk dus) aan de basis van het fenomeen ligt, maar uit het onderzoek blijkt toch dat het verlangen naar eten een hoofdrol speelt. Hoe het precies in de hersenen verloopt is nog niet goed bekend, maar wel vermoedt men dat er een manier moet zijn om de signalen naar de hersenen te overrulen, die ervoor zorgen dat we teveel gaan eten.

Het vervelende is dat overgewicht een complex ontstaan heeft, dat het bij ieder mens verschillend is, en dat er eigenlijk weinig inzicht is in wat als preventiemethode de meeste impact zou hebben.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: 
Zijn mooie vrouwen luier in relaties dan ‘lelijke’?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (13)