3.452
109

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Wees gewaarschuwd, jonge moslims (ook wat oudere trouwens)

Pauw en Witteman draaien mee in de mallemolen van misverstanden en misinformatie over integratie

Leuk dat Mucahid Aniki in de Volkskrant moslim jongeren waarschuwt tegen een optreden in Pauw en Witteman. De praktijk is inderdaad dat ze daar worden afgezeken, hetzij omdat ze zelf te weinig van hun onderwerp afweten of omdat P&W er een maffe discussiepartner bijzet, denk aan mevrouw Verdonk indertijd. En de presenatatoren helpen niet, roering is altijd leuker dan een verhelderend betoog of een toevoeging aan onze collectieve wijsheid.

Een terechte waarschuwing, en niet alleen voor Pauw en Witteman. We hadden er bij de school voor journalistiek in Tilburg afgelopen dinsdag nog een discussie over: hoe komt het dat wat er aan goed nieuws is over integratie nooit deze media haalt. Ieder lullig Marokkanen boek wordt er besproken maar, weet ik uit eigen ervaring, een boek dat betoogt dat het behoorlijk goed gaat, is niet welkom (mijn boek in dit geval). We weten het allemaal: goed nieuws is geen nieuws en redacties zijn lui. Het is zo heerlijk gemakkelijk om een kwetsbare moslim te laten afgaan, het bevestigt het beeld en zo draaien Pauw en Witteman mee in de mallemolen van misverstanden en misinformatie over integratie.

Met de Grote Leider straks in de regering (Rutte heeft al gezegd dat hij mag zeggen wat hij wil buiten de regering, we moeten niet zo gevoelig zijn – lekker liberaal, onze toekomstige premier) is er misschien meer aandacht mogelijk voor integratie. En misschien is het dan tijd dat de politici die het spel van Wilders meespeelden (de belachelijke integratienota van de PvdA bijvoorbeeld) nu ook eens betogen wat er wel goed gaat en de problematiek, voor zover die überhaupt met etniciteit te maken heeft, in perspectief kunnen plaatsen. Bij Pauw en Witteman (of DWDD) zal het niet gebeuren.

Geef een reactie

Laatste reacties (109)