Laatste update 16:46
8.196
138

Filosoof

Mihai Martoiu Ticu is in Utrecht afgestudeerd in de wijsbegeerte en internationaal recht. Hij is op 7 februari 1968 in Roemenië geboren en is sinds 1990 in Nederland.

Wees kritischer op Baudet en negeer zijn circus

Hij manipuleert met pathos: noemt zichzelf de belangrijkste intellectueel; laat de autochtoon zich superieur en tegelijkertijd onderdrukt voelen; beschouwt de allochtoon als dé ‘andere’, als wezensvreemd, gevaarlijk en achterlijk

Monic Slingerland, cheffin van de opinieredactie van Trouw, vroeg de lezers of de media Thierry Baudet aandacht moeten geven, of slechts partijen met meer dan tien zetels. De vraag is fout want een rationele samenleving verspreidt de beste argumenten, ongeacht hoeveel aanhang de argumentor heeft. Ik adviseer de media twee dingen: negeer het circus Baudet en wees kritischer op zijn ideologie.

Rens Vliegenthart, hoogleraar Communicatiewetenschap bij UVA, schrijft in zijn boek ‘U kletst uit uw nek’ dat media-aandacht partijen in peilingen helpt, vooral nieuwe partijen. Ik zocht in de elektronische krantenbak op het aantal vermeldingen van fractievoorzitters in september en hier is het klassement: Rutte (1370), Baudet (619), Wilders (542), Buma (518), Asscher (498), Klaver (491), Pechtold (468), Segers (328), Roemer (279), Thieme (161), Van der Staaij (91), Kuzu (76), Krol (74). Baudet heeft 1,3% van alle zetels en krijgt 11,2% van de aandacht. Onder hypnose van zijn circus, bezorgen de media hem meer aanhangers.

Sinds Aristoteles kent men in retorica drie overtuigingsmiddelen: ethos, pathos en logos. De ethos gaat over het imago van de spreker, zijn kunde en betrouwbaarheid. Pathos is inspelen op emoties. Logos, het enige relevante overtuigingsmiddel, is de rationele opbouw van het argument. Logos is logica dus inhoud. Ethos en pathos zijn vorm, vooral manipulatie. Het probleem is dat Baudet met ethos en pathos manipuleert, zonder inhoudelijke argumenten. Hieronder enkele voorbeelden.

In hun boek ‘Yes!: 50 secrets from the science of persuasion’, raden Goldstein, Martin en Cialdini de truc van ‘social proof’ aan. Laat mensen geloven dat iets populair is en het zal populair worden. Ook Baudet schept de illusie van populariteit. Voor de verkiezingen riep hij: ‘De traditionele media en peilers zitten in een bubbel. Ze geven ons maar een paar zetels, maar we gaan uiteindelijk veel beter scoren. We gaan zeker acht zetels halen.’

Politici boeken kleinere zalen om de illusie van overvolle zalen te scheppen. Voor deze truc viel ook Romana Abels (politiek redacteur Trouw) in haar ophemelend stuk ‘Waarom Thierry en Theo volle zalen blijven trekken’.

Baudet
Screenshot NPO Politiek

Baudet manipuleert met vorm als hij zijn baard laat groeien, in het Latijn in het Parlement preekt en zijn piano ostentatief voor de NOS-camera sleept.

Hij manipuleert met pathos: noemt zichzelf de belangrijkste intellectueel; laat de autochtoon zich superieur en tegelijkertijd onderdrukt voelen; beschouwt de allochtoon als dé ‘andere’, als wezensvreemd, gevaarlijk en achterlijk.

Journalisten bestuderen teveel zijn flikflaks en te weinig zijn dogma’s. Hij ontkent dat universele mensenrechten bestaan. Samen met Wilders, Theresa May en Viktor Orbán, wil hij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ontmantelen. Hij wil het aanzetten tot haat legaliseren, schrijft odes aan discriminatie en stelt discriminerende wetten voor. Hij wil nieuwe moskeeën en islamitische scholen verbieden, wil remigratieprogramma’s en allochtonen uitzetten als straf.

Je kunt de rechten uit verdragen bij de rechter opeisen. Zo veroverden vrouwen gelijkheid bij SGP. Baudet wil dat jij je rechten niet meer bij de rechter kunt afdwingen. Het Internationaal Strafhof berecht oorlogsmisdadigers en straks misschien ook regeringen die oorlogen beginnen, maar hij zou het Strafhof slopen.

Om zijn begeerten te vervullen moet Nederland de meeste mensenrechtenverdragen opzeggen en de EU verlaten. Dus terwijl zijn visioenen grote gevolgen kunnen hebben voor vrijheid, rechtsstaat, mensenrechten en vrede, verheffen de media Baudet met hun manie voor zijn irrelevante clownerie.

Geef een reactie

Laatste reacties (138)