798
13

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Weg met de dikke Kerstman

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Ongezonde kinderidolen 

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wij hebben steeds meer moeite met de voorbeeldfunctie die Sinterklaas met zijn Afrikaanse knechten op opgroeiende kinderen heeft. Zou het misschien zo kunnen zijn dat de impliciete boodschap daarin is dat er verschil bestaat tussen mensen door huidskleur?

Elk jaar opnieuw vervelen we elkaar met de discussie daarover. Na 5 december zijn we er weer een jaar klaar mee. Maar dan komt de Kerstman en binnenkort zullen we daar ook jaarlijks over discussiëren. Is hij wel het goede voorbeeld voor onze opgroeiende kinderen? Zo’n dikke zwerver in een oud rood pak die snoep uitdeelt. Dat is wel heel ongezond.

In 2009 werd het al aan de orde gesteld en dit jaar zijn weer vele Amerikaanse gezondheidsdeskundigen verbaasd over de publieke verafgoding van obesitas. Elk jaar worden de kerstmannen dikker en dit jaar is al een kwart van hen veel te dik. De verhuurbedrijven voor kerstmanpakken moeten de pakken steeds groter laten maken. Wie benieuwd is naar de hartverscheurende getuigenverklaringen kan op Huffington Post lezen hoe verhuurbedrijven omgaan met die ontwikkeling.

De grootste maat is tegenwoordig XXXL. Kerstpakken in kleine maten worden al niet meer geleverd, een duidelijk bewijs dat we gewend zijn geraakt aan het alom tegenwoordige overgewicht. In een krachtdadig preventiebeleid van overgewicht bij kinderen zou de Kerstman verboden moeten worden. Weg met Sinterklaas met zijn chocoladeletters en weg met die kinderlokkende veel te dikke Kerstman; alleen nog maar 1 januari vanwege de goede voornemens.


Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Kerst in levensgevaarlijk

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Reisgezel


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (13)