3.735
135

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

‘Weg met de politie en de staat’, geweldig!

Wat nou? Het OM schrikt van anarchistische muurkrant in de Schilderswijk

Wat een eng, beverig landje is dit toch geworden. In de Haagse Schilderswijk zijn volgens Omroep West anarchistische muurkranten opgedoken. Het Openbaar Ministerie trad doortastend op. De twintigjarige plakker is opgepakt voor verhoor en inmiddels heengezonden. Een wakkere officier onderzoekt nu of er strafbare feiten zijn gepleegd en daarom is Omroep West verboden het hele pamflet op de website zichtbaar te maken. De omroep gaf angstig aan dit gebod gehoor. In de week van Ebru Umar.

Godsammekrake. We kennen in Nederland al sinds Ferdinand Domela Nieuwenhuis anarchisten en het zijn de liefste mensen die er bestaan. Het is juist goed dat zij hun presentie tonen in een wijk die van salafisme en ander islamitisch spruitjesgeloof vergeven is. Veertig jaar geleden ging ik elke dag voor college naar koffiebar Roodmerk in de Nieuwmarktbuurt van Amsterdam om daar bruine boterhammen met kaas te eten. Dit etablissement werd gerund door anarchisten van wie ik geleerd heb geen autoriteiten te vertrouwen, van welke aard dan ook, vooral als ze zogenaamde standaardwerken schreven. Het “God, noch meester” stond bij wijze van spreken in gouden letters op de etalageruit geschreven.

Uit het bovenstukje van de krant dat de helden van het vrije woord bij Radio West wel dorsten te publiceren, blijkt meteen wat voor vlees we in de kuip hebben. De hoofdkop luidt: “Weg met de politie en de staat. LEVE DE OPSTAND”. Iedereen met een beetje hart en gevoel in zijn donder, iedereen die in staat is tot ware hartstocht en echte liefde, denkt dat op zijn tijd wel eens. De wijsheid die met de jaren komt, leert je dat de anarchistische utopie van regeringsloosheid en een menswaardig leven voor iedereen niet te realiseren is, gezien de menselijke natuur en nog een aantal andere praktische omstandigheden die het ideaal in de weg staan. Toch kunnen wij wel sympathie voelen voor een paar jonge mensen bij wie een heftig vrijheidsgevoel op deze wijze baan breekt. Weg met de politie en de staat. Geweldig.

De meeste anarchisten in Nederland komen niet verder dan bekeringswerk. Zij geven al meer dan een eeuw krantjes en tijdschriften uit. Zij plakken en kalken. Ze zijn nu actief op het internet. En ze willen wel eens slaags raken met de mobiele eenheid. Het schijnt dat dit muurkrantje praktisch advies bevat voor gezichtsbedekking, wat in de Haagse Schilderswijk wel een beetje mosterd na de maaltijd is. Nu, in het beroemde tijdschrift Provo, schrik van de Amsterdamse regenten uit de jaren zestig, viel destijds een recept te lezen voor een helse machine.

Ik heb destijds van mijn contacten de anarchisten het volgende overgehouden: autoriteiten hebben NIET het beste met je voor, tenzij het tegendeel dubbel en dwars bewezen is. En iets is niet waar omdat het gedrukt staat. Integendeel. Houd altijd je ogen open. Gebruik je eigen verstand. Geloof niet in goeroes. De enige goede leiding is de waterleiding.

Er is een muis gesignaleerd en de autoreiten springen gillend op het blad van hun bureaus.

Diep uit mijn ziel komt een stem van vroeger naar boven: Leo Ferré, Les Anarchistes.

Bekijk hier de Anarchistische Muurkrant die in de Schilderswijk is aangeplakt geheel.

 

 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (135)