223
8

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Weg uit Afghanistan

Ontkomt Obama zo problemen in zijn verkiezingsstrijd? Ik denk het niet. Hij krijgt de verantwoordelijkheid voor dit debacle omgehangen en terecht. Het was een fout besluit

Obama geeft toe dat hij een kostbare fout heeft gemaakt. Als je in de zomer 2010 30.000 soldaten stuurt naar een disfunctioneel land en je trekt er in december 2011 10.000 terug en in de zomer van 2012 nog eens 20.000, dan lijkt me dat geen goede investering. Het was altijd een dubieus besluit, gebaseerd op Obama’s te gemakkelijke claim in 2008 dat Afghanistan de ‘juiste’ oorlog was. Inmiddels is hij wijzer.

Het is waar dat je een van de achterlijkste landen van de wereld niet in een paar jaar kunt omvormen tot een model democratie met onderwijs en vrouwenrechten. Dat kost niet een paar jaar. Het kost een eeuwigheid. Als we al het geld dat in die militairen en die corrupte regering is gestopt met zijn zakkenvullende bankiers (snel verwesterd die jongens) gericht geïnvesteerd hadden in arme regio’s waar er wat te verbeteren viel, dan was het goed besteed geweest.

Obama zal het niet willen horen, maar dit is de klaroenstoot om eindelijk te vertrekken uit dat gedoemde land. Het is geen kwestie van geld of van bereidheid om militairen te sturen. Het is gewoon onmogelijk, nutteloos, en daarom ethisch ook onverantwoord. Je kunt er niemand voor laten doodgaan. Dit is het einde van het begin van het einde van de terugtrekking uit Afghanistan. Als je er geld op moest zetten, dan zou je zeggen dat het nu snel zal gaan. Niets te vroeg.

Aan de andere kant, zomer 2012? Vlak voor de verkiezingen? Midden in wat de militairen zo prozaïsch ‘het vechtseizoen’ noemen? Ik moet nog zien dat het gebeurt. Obama voegde zelf elementen toe aan het gebrek aan helderheid rondom Afghanistan. Al Qaida was nu voldoende verzwakt zei hij. Maar was het vechtseizoen niet dat van de Taliban?

Ontkomt Obama zo problemen in zijn verkiezingsstrijd? Ik denk het niet. Hij krijgt de verantwoordelijkheid voor dit debacle omgehangen en terecht. Het was een fout besluit. Het heeft iets van een ‘peace is at hand’ verklaring, à la Nixon.

Al doende heeft Obama het advies van generaal Petraeus en het Pentagon genegeerd. Ook dat is goed. Hij had zich in 2009 laten koeieneren door de militairen. In de NYT wordt dit een overwinning voor de Joe Biden-factie genoemd, die toen al tegen de uitbreiding waren. Dat lijkt me verkeerd. Biden verloor dat debat en die beslissing. Maar het uiteindelijke verlies is voor Obama en als je honderd miljard en vele doden later krijgt wat in 2009 een goed besluit zou zijn geweest, dan kun je dat nauwelijks een overwinning noemen.

Dit artikel eerst verschenen op het weblog van Frans Verhagen: Amerika.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (8)