792
7

Boswachter bij Natuurmonumenten

Boswachter Frans Kapteijns werkt al meer dan 20 jaar bij Natuurmonumenten. Daarnaast is hij contactpersoon voor het Oisterwijkse team biodiversiteit en natuurgids bij het IVN. Sinds een paar jaar is hij de pr-boswachter voor Brabant en Limburg.

Met veel plezier en vol passie vertelt hij over de natuur. In het veld, de krant, op twitter en in zijn weblogs!

Foto: H. Eland

Welkom wolf!

VVD'er Johan Houwers vindt dat de wolf afgeschoten moet worden. Hij denkt dat de wolven kinderen zullen doden. Opent hij ook de jacht op automobilisten?

Heel Nederland heeft het er over, de wolf! Nadat in Luttelgeest, Noordoostpolder, een 2 tot 3 jarig vrouwtje is gevonden, zijn de persen gaan draaien. Bijna alle media zijn er wel mee bezig. Tevens werd er ook veel gediscussieerd en besproken, maar de slotconclusie is: De Wolf is Welkom!

De doodgereden wolf zat goed in haar vel en had net wat gegeten. Bever was wat er in haar maag zat. En bever is naast de ree het voornaamste prooidier. Beide dieren zijn voldoende aanwezig in Nederland. Naast bever eten wolven ook nog andere knaagdieren, zoals beverrat, muskusrat, ratten en muizen. Mochten ze het aankunnen dan ook edelhert en wisent. Vogels, als ganzen en eenden, lusten ze ook wel.

Wel wolf geen wolf
Wolven zijn zeer lastig te onderscheiden van de wolfshond en herderachtigen. De Europese wolf is grijs tot bruin en heeft een hoogte van maximaal 80 centimeter, maar meestal lager. De wolf is dus zelfs iets kleiner dan een ree! Verder zijn wolven 1 meter tot 1.50 lang en hebben slanke benen. Daarnaast heeft de wolf een langere neus dan een hond. Al met al is het toch erg lastig om op afstand de onderscheidende zaken te herkennen. Ook al omdat er in Nederland wolfshondfokkers bij zijn, die deze honden heel erg op de wolf willen laten lijken.

Welkom wolf
Nadat bekend werd dat 98% zeker was dat het aangereden dier een vrouwtjeswolf was, startten de persen. Op zich erg leuk, want er was dus veel aandacht voor de wolf, maar wat ik nog leuker vond was ook het onderzoek naar wat de burger ervan vond. Het mooie nieuws was, dat bij al die onderzoeken de conclusie zeer positief was voor de wolf. Zelfs 75% van de burgers vonden het prima dat de wolf kwam. En zelfs de jagers zijn positief. De secretaris van de KNVJ meldde meteen aan ieder lid en aan de media, dat de jagers de wolf welkom heten en de vereniging vindt de wolf een prima aanwinst voor de Nederlandse fauna.

Allemaal op een rij
Al met al gaf mij dit een mooi gevoel, allemaal op een rij voor de komst van de wolf. Of toch niet! Nee, natuurlijk niet! De VVD’er Johan Houwers ziet beren op de weg, want die vindt dat de wolf afgeschoten moet worden. Dit komt omdat hij onder andere denkt, dat de wolven kinderen zullen doden. Gaat hij dan ook de jacht openen op alle automobilisten, want die doden meer kinderen per jaar dan wolven ooit zullen doen!

En er is nog zo’n “beren op de weg figuur”! Dhr. Bastiaan Meerburg, plaagdierenexpert bij de Wageningen Universiteit, wat is uw beroep ook alweer? Natuurlijk vindt hij de wolf een plaagdier, anders heeft hij straks geen werk meer. Daarnaast stelt deze Meerburg het volgende; “De troepen van Napoleon maakten niet voor niets jacht op dit gevaarlijke roofdier”??? Ja wat moet je daar nu mee? Zou die meneer Meerburg wel eens gelezen hebben, dat Napoleon al zijn Waterloo heeft gehad? Meneer Meerburg dit was voor 1814 en wij leven nu, 200 jaar later!

Gedicht

Voor die twee heren, en misschien nog een paar meer, heb ik het volgende gedicht gevonden.

Wolf!
Hij komt van over de grens
Een goed gehoor, snel van tred
Grijs de vacht en geel de ogen
Kaken om te scheuren

Met de dag komt hij dichterbij
Boeren blikken naar het oosten
Een oude duivel, grijze demon
Wars van mededogen

Bescherm de bonte kalven
Bewaak de lamme schapen
Sluit de deuren en de luiken
Het huilen komt nabij

Straks schuilt hij weer in ’t lover
Alfa, bèta, roedeldier
De mensenangst zit vast en diep
Voor deze grauwe hondse rover

Hij was met vuur verbannen
Met stok verjaagd, verdoemd, vervloekt
Nu keert hij terug, in zijn bek de wet
Wie weet, hoe zijn gemoed zal zijn?

Maar grootmoe heeft haar houten huis
in ’t bos allang verlaten
Opgeslokt door grijs beton
Vensterbanknatuur

En op de paden van het duistere bos
is geen rood kapje meer te zien
Veel te eng zo alleen te gaan
Verziekt de medemens

Kom maar hier, grijze wolf
Kom naar Nederland
Speel je rol vol dramatiek
Schud oude angsten los

Smeed een band met de grote vorst
De koning van het meer
Samen heersen, land en lucht
Verdeel de buit met vereende kracht

(uit de cyclus ‘Zinnen Verzetten’)
Lauwersoog/Den Andel, september 2011

Dit artikel verscheen ook op het weblog van boswachter Frans Kapteijns. Volg Boswachter Frans ook op Twitter.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)