26.843
33

Publicist

Çilay Özdemir werd in 1966 in Turkije geboren en kwam op haar tiende naar Nederland. Na haar studie aan de heao in Rotterdam werkte ze in verschillende functies bij de overheid. Sinds 2005 is ze werkzaam als freelance journalist en publicist, en ze woont met haar partner afwisselend in Jordanië en Nederland. Ze is mede-auteur van het boek 'Zeeuwse babbelaars en Turks fruit'.

Wie lekker en goedkoop wil eten, gaat naar de Turkse super

De Turkse supermarkt is ook nog eens daardoor milieuvriendelijker omdat er minder (onnodig) verpakte producten zijn

Gelukkig bestaan Turkse supermarkten nog. Maar dat zal niet lang meer duren, vermoed ik. De moordende concurrentie van de grote supermarktketens Jumbo, AH en Aldi zullen ze op den duur niet meer het hoofd kunnen bieden. Jumbo opent volgens hun eigen televisiereclame dagelijks twee nieuwe vestigingen in Nederland, daar kan geen enkele Turkse kleine ondernemer tegenop.

Het voelt als een feest voor mij als ik mijn boodschappen bij de Turkse super heb gehaald. Let wel, ik heb er geen in de buurt, dus ik moet mijn best doen om er te komen. En als dat lukt, dan ben ik blij als een vis in water. Niet alleen kan ik daar de producten vinden die ik van kinds af aan ken maar de Turkse super heeft ook nog betaalbare verse groente en fruit.

De verse onbewerkte groente en fruit is er bijna een kwart goedkoper dan bij de Nederlandse supermarkten. Daarnaast smaken ze ook vaker lekkerder, ik vermoed omdat ze gewoon van de kas(sen) naar de supermarkt komen. Of direkt van het land naar de schappen in de supermarkt. Ze worden niet nog eens naar een bewerkingsbedrijf gestuurd waar ze in bakjes worden gestopt die met een plastic vacuum worden dichtgeplakt. De Turkse supermarkt is ook nog eens daardoor milieuvriendelijker omdat er minder (onnodig) verpakte producten zijn.

Een voorbeeld: Bij de AH wordt peterselie verkocht in een vacuumdichte verpakking waarin enkele takken met peterseliebladeren zitten voor de prijs van 1,98. Bij de Turkse supermarkt koop je een heel grote bos peterselie onverpakt voor 0,85 cent. Bovendien smaakt en geurt die van de AH niet meer. Net zoals hun munt.

Nog een voorbeeld: Ik hou van gewone yoghurt, lekker zuur en fris. Bij de AH of Jumbo of Plus moet ik tussen alle toetjes lang zoeken naar een gewone (zure) frisse yoghurt. En als ik er een vind naar mijn smaak, kost ie ook nog eens minimaal 1,50 voor 500 gram. Bij de Turkse supermarkt bestaat het grootste assortiment yoghurt alleen maar uit gewone yoghurt in verpakkingen van 2 kg, 1 kg of 500 gram. Daarnaat brengt de Turkse supermarkt voor de zeer smakelijke natuurlijke yoghurt de helft van de prijs in rekening van de Nederlandse supermarkten.

Op 19 december jl. schreef de Trouw-columniste Asha ten Broeke dat zwaarlijvige mensen in Nederland ongezond eten omdat groente en fruit relatief duur is bij de gewone supermarkten. Daarnaast overtreft het aanbod bewerkte voedsel in de gewone supermarkten het onbewerkte voedsel meerdere malen. Volgens mij klopt dat wel: je kunt geen gewoon vlees meer kopen bij de supermarkt, er is altijd wel iets mee gedaan (gemarineerd, gerookt, of in een ovenschaal gelegd met boter). En gewone yoghurt is dus bijna niet te vinden.

Wie gezond en goedkoop wil eten, kan nu nog terecht bij de Turkse supermarkt. Overigens, de Turkse brood mag er ook zijn…yammie yammie zegt mijn zoon als hij weer ’s een simit (dunne bagel met sesamzaad) krijgt. Maar hoe lang nog?

Dit artikel verscheen eerder op het weblog van Cilay Ozdemir

Geef een reactie

Laatste reacties (33)