Laatste update 11:11
32.575
115

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wie op de partij van Baudet stemt, steunt een bange poepdoos

'Als hij in een crisissituatie belandt, dan duikt hij. Op het moment dat leiderschap en karakter getoond moeten worden, verdwijnt Thierry Baudet onder de tafel'

Twee minuten voor aanvang van de uitzending liet Thierry Baudet weten dat hij niet bij een aantal andere politieke leiders zou aanschuiven in het programma van Jeroen Pauw en Eva Jinek om na te praten over het lijstrekkersdebat. De tafel vroeg zich af wat daar nu precies achter zat.

Cc-foto: Roel Wijnants

Het antwoord ligt voor de hand. Hij durfde niet. Na de schrobbering tijdens het debat zelf, nam hij de benen. Baudet is een bange poepdoos. Het schijnt dat Pauw en Jinek hem tegenover Jesse Klaver wilden plaatsen. Die is toen in arren moede ook maar naar huis gegaan.

Een uur of wat nadat het Utrechtse drama zich begon te ontrollen, besloten de politieke partijen om hun campagnes te onderbreken. Daar kwam kritiek op omdat het zou kunnen worden uitgelegd als toegeven aan terreur. Hier was uiteraard geen sprake van. Men stopte uit piëteit met de slachtoffers en hun nabestaanden. Oneliners, vliegen afvangen en zelfbewieroking hebben dan even geen plaats.

Dinsdagochtend werden de campagnes hervat.

Thierry Baudet en zijn kompaan de Hiddemeister toonden aan niet te beschikken over de innerlijke beschaving die nodig is om te beseffen wanneer zwijgen en het hoofd in eerbied buigen, wanneer die dingen geboden zijn. ´s-Avonds probeerde Baudet tijdens een speech in het Kurhaus politiek kapitaal te slaan uit de tragedie. Hiddema beklaagde zich erover dat de politieke tegenstanders met een beroep op de slachtoffers probeerden zijn fijne campagne te onderbreken. Geert Wilders bleek trouwens in dezen van hetzelfde laken een pak.

Tijdens het lijsttrekkersdebat van dinsdagavond toonde Baudet opnieuw dat onder zijn snel gesneden pak géén beschaving schuilgaat. Het kwam hem op een ernstige schrobbering van premier Rutte te staan. Daar had de admiraal van de renaissancevloot geen weerwoord op. Hij moet beseft hebben dat hij zijn hand had overspeeld. Hij moet zich gevoeld hebben als iemand die op een feestje zo’n gruwelijke grap ten koste van een ander heeft gemaakt, dat daarna iedereen hem op afstand houdt. En dus is hij gevlucht. Hij zal ongetwijfeld laten doorschemeren dat een ridder van de waarheid zoals hij dat is, bij Pauw en Jinek geen faire kans krijgt, maar dat is flauwekul. Hij durfde zijn collega’s en het televisiekijkend publiek niet onder ogen te komen.

Thierry Baudet gaf daarmee een tweede inkijkje in zijn karakter. Hij mag dan dansend het podium opkomen. Als hij in een crisissituatie belandt, dan duikt hij. Op het moment dat leiderschap en karakter getoond moeten worden, verdwijnt Thierry Baudet onder de tafel. Hij blijkt niet geschikt voor een bestuurlijke functie. Wie op de partij van Baudet stemt, steunt een bange poepdoos.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (115)