1.286
20

GroenLinks Raadslid Amsterdam

Jan Hoek is voor GroenLinks lid van de Amsterdamse gemeenteraad, blogt over Maatschappelijk Vastgoed (http://www.maatschappelijkvastgoedbeweegt.blogspot.nl/) en volgt een Master Staat- en Bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was hij portefeuillehouder in een Amsterdams stadsdeel.

Wiebes, verlaag het BTW-tarief op sociale firma’s!

Dat we op sociale firma's bezuinigen is één ding, maar om er dan net zoveel op te blijven verdienen als overheid, is echt onredelijk

Geachte heer Wiebes, beste Eric,

Om te beginnen willen we je van harte feliciteren met je benoeming tot staatssecretaris. We weten dat je hard aan de slag moet om van de belastingdienst weer een geoliede machine te maken, maar we hopen dat je ook tijd hebt voor andere zaken. Sterker nog, we willen je daarvoor graag een suggestie doen: verlaag het BTW-tarief voor sociale firma’s.

Zoals je weet ontstaan in Amsterdam, maar eigenlijk overal in Nederland, steeds meer sociale firma’s. Dat zijn bedrijven die zich tot doel stellen een gezonde bedrijfsvoering te combineren met het bieden van werk aan mensen die het vaak niet, of slechts met heel veel moeite en ondersteuning, redden op arbeidsmarkt.

Met een gezonde bedrijfsvoering bedoelen die bedrijven dat ze hun geld zo veel mogelijk willen verdienen met het verkopen van hun diensten en producten, en zo min mogelijk met allerhande subsidies. Dat draagt niet alleen bij aan hun financiële gezondheid, maar onderstreept ook dat hun medewerkers hun inkomen zelf verdienen.

Om die medewerkers is het ze te doen. Dat zijn mensen zoals alle anderen. Ze willen graag zelf hun brood verdienen en daar trots op zijn. Sociale firma’s bieden hen die mogelijkheid. Redden ze het bij “gewone” bedrijven niet, bij een sociale firma wordt rekening gehouden met hun beperking, of die nou lichamelijk of geestelijk is. Daar wordt gekeken naar wat ze wel kunnen en een omgeving gecreëerd waarin ze hun talenten optimaal kunnen inzetten. Bierbrouwer De Prael is een sociale firma, maar ook andere Amsterdamse bedrijven als het schoonmaak- en buurtbeheerbedrijf Zone 3 of kringloopbedrijven als Juttersdok of De Lokatie.

Ze doen hun werk goed, die sociale firma’s. Maar hoe goed ze hun werk ook doen, vaak lukt het niet om voor de volle 100% te draaien op de inkomsten. Daarvoor hebben hun medewerkers vaak net iets te veel begeleiding nodig. Tot voor kort konden ze hun inkomsten aanvullen met bescheiden bijdragen van de overheid, omdat de begeleiding die ze hun medewerkers bieden, betaald kon worden uit dagbestedings- en re-integratiemiddelen. Die middelen worden in hoog tempo wegbezuinigd. We betreuren dat, maar daar willen we het nu niet over hebben.

Wat we je wel willen vragen ter gelegenheid van je aantreden, is het volgende. Sociale firma’s redden het steeds beter op eigen kracht. En Nederland heeft ze hard nodig als we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun plek in de samenleving gunnen. Ze dragen nu 21% BTW af over alle diensten en producten die ze verkopen. Dat zou natuurlijk het lage BTW-tarief van 6% moeten zijn. Dat we op ze bezuinigen is één ding, maar om er dan net zoveel op te blijven verdienen als overheid, is echt onredelijk.

Kortom, we vragen je voor de diensten en producten van sociale firma’s voortaan het lage BTW-tarief van 6% te rekenen. En verder wensen we je veel succes!

Hartelijke groet,
Jan Hoek & Femke Roosma
Raadslid en kandidaat Raadslid GroenLinks Amsterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (20)